M/S Oliva karaya oturdu, Albatrosların Vatanı Tehdit Altında

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Yunan armatöre ait 75.300 DWT'luk dökme yük gemisi M/S Oliva İngiltere'nin Güney Atlantik'teki kolonisi Tristan da Cunha Adalarına ait Nightingale Adasında 16 Mart günü karaya oturdu.

Gemi, soya fasülyesi yüküyle  Brezilya'nın Santos Limanından Singapur'e gitmekteydi.

225 metre uzunluğunda, 32 metre genişliğindeki 2009 yılı yapımı geminin 1'i Ynan 21'i Filipin uyruklu 22 kişilik mürettebatı, bölgede buluna balıkçı teknesi MV Edinburgh tarafından kurtarıldı.

Geminin kurtarılması amacıyla Capetown'dan kurtarma gemileri yola çıktı. Ancak kurtarma gemileri kaza yerine varmadan, M/S Olivia bu sabah ikiye bölündü. Kıç tarafı kırılan gemiden denize yakıt sızdı. Sızan büyük miktardaki yakıtın albatrosların vatanı olarak bilinen  Nigttingale adasının etrafını kuşattığı bildiriliyor.

4 km2 lik adanın mammal-free (memeli canlı olmayan) bir ada olduğu, her ne kadar MS Olivia kaptanının gemide fare bulunmadığı beyanı olsa da gemiden adaya çıkabilecek memeli canlıların adanın habitatını bozabileceği tehlikesi de çevrecileri ayrıca korkutuyor.

Albatrosların mekanı

Geminin karaya oturduğu Nightingale adası, sarı gagalı albatrosların vatanı olarak biliniyor. Endemik olarak bu adaya ait olan Albatrosses Thalassarche chlororhynchos  türü albatroslardan 1000 çift, Sooty Albatrosses Phoebetria fusca türü albatroslardan 200 çift adada yaşıyor. Ada bu nedenle turist gemilerinin de uğrak yeri, iskelesi bulunmayan adanın gemiler yakınlarına kadar sokularak yolcuların fotoğraf çekmelerine imkan tanınıyor.

Olivia gemisinin fotoğrafları da yine bölgede bulunan bir yolcu gemisinden çekildi.

Tristan da Cunha

Dünyada üzerinde yerleşim olan karaya en uzak adadır. 1506 yılında Portekizli Amiral Tristao da Cunha tarafından keşfedilmiştir. Nüfusu 275 kişidir. İngiliz Milletler Topluluğu'na bağlıdır. Aktif volkanik kökenli bir adadır.

En yakın kara parçası kuzeyde 2.334 km uzaklıktaki St. Helena adasıdır. En yakın kıta şehri 2.778 km doğuda Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Cape Town'dır.

300 kişinin yaşadığı adada yerleşim sadece Edinburgh of the Seven Seas denilen merkezdedir. Adada havaalanı bulunmamaktadır. Adada sadece küçük bir liman bulunmaktadır. Adada sosyal tesis olarak 1 okul, 1 hastahane, 1 postahane, 1 müze, 1 pastane, 1 bar ve 1 yüzme havuzu mevcuttur.

M/S OLIVA Karaya oturma fotoğrafları (FOTO-ROMAN)

   
   
   
   

Mürettebat böyle kurtarıldı... (FOTO-ROMAN)

  
  
  
  
  

Editör: TE Bilişim