Deniz Emniyet Derneği: “Boğazın bir kapasitesi var”

Deniz Emniyet Derneği Başkanı Kaptan Cahit İstikbal, İstanbul Boğazı’nın emniyetli geçişe müsaade edebilecek bir kapasitesinin olduğunu ve bu sınırların zorlanmaması gerektiğini söyledi. 

8 Mart günü başlayan ve aralıklarla devam eden sis nedeniyle, İstanbul Boğazı’nın her iki tarafında gemiler birikti. Biriken gemi toplam sayısı her iki tarafta 350’lere ulaştı. 

Gemilerin birikmesi sonucunda bu birikmenin neden erimediği konusunda kamuoyunda çeşitli söylentiler dolaşmaya başladı. Bunlardan bir tanesi de, “Kılavuz kaptan yetersizliği nedeniyle gemilerin beklediği” idi. 

Beklemelerin nedenini Deniz Emniyet Derneği Başkanı Kaptan Cahit İstikbal’e sorduk, mini röportajda Başkan sorularımızı yanıtladı. 

-    Neden beklemeler oluyor?
-    Beklemeler sis nedeniyle biriken gemiler yüzünden oluyor. Boğazın her iki tarafında toplamda 300’ün üzerinde gemi birikti. Bu gemileri bir anda boğaza almak mümkün değil. 
-    Neden mümkün değil?
-    Boğazda tek yönlü trafik uygulaması var. Gemiler aralarında belli bir mesafe bırakılarak boğaza alınıyor.  Matematik hesabını yaptık. Yürürlükteki emniyet kurallarına uygun olarak İstanbul Boğazından günde ancak 180 gemi geçebiliyor. 
-    O zaman kısa sürede bitmesi gerekmez mi? 180 gemi geçiyorsa.
-    Evet ama bir yandan da havuza her gün 130 civarı yeni gemi geliyor. Dolayısıyla havuzun gerçek boşalma kapasitesi günde 50 gemi. Bu nedenle 350 gemiyi boğaz ancak bir haftada eritebilirdi. 8 inde başladı ise ayın. 15 inde bu birikim erimiş olabilir ancak. 
-    Peki kılavuz kaptan sayısının azlığı ve kılavuz kaptan eksikliği yüzünden gemilerin beklediği doğru mudur?
-    Hesabı yaptık. Beklemelerin kılavuz kaptan eksikliği nedeniyle olduğu kesinlikle doğru değil. Kılavuz kaptan nedeniyle bekleyen tek bir gemi olmamıştır. 
-    Peki bu söylentiler neden çıkıyor?
-    Kasıtlı olarak çıkarıldığını düşünüyorum. Amacı emniyet ve kılavuzluk hizmetlerini veren kuruluşu baskı altına alarak emniyet kurallarını esnetmesi için onu zorlamak. 
-    Peki bu yapılabilir mi?
-    Tabii ki yapılamaz. Tüm paydaşları sorumluluk almaya ve 17 milyonluk bu şehrin can mal ve çevre emniyetini ticari çıkarlar için riske atmamaya davet etmek isterim. Bunda hepimizin sorumluluğu var. Unutmayalım ki Boğazın bir kapasitesi var ve bu kapasiteyi zorlamak kazaya yol açar. 
-    Teşekkür ederiz. 
 

Kaynak: DenizHaber.Com Özel Haber