Büyükşehir tarafından hizmete sokulduğu tarihten bu yana gemilerin ve fabrikaların denize atık bırakma oranında ciddi düşüş yaşandı.

Büyükşehir Belediyesi Körfezi sürekli gözlemleyerek denizi kirleten gemi ve fabrikalara fırsat vermiyor.  Deniz kirliliğine anında müdahale ederek önemli bir hizmeti yerine getiren Büyükşehir, denetimleri karadan teknik personel denizden ise çevre kontrol gemileri ve “Deniz Denetim Uçağı “ile yürütüyor.

Denetimleri ile Körfez’de olumsuz vakalara daha az rastlandığını açıklayan yetkililer, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çevre vakalarının önüne geçmek için hizmete geçirilen denetim uçağının Türkiye’de ilk ve tek olduğunun altını çizdi. Diğer belediyelere bu konuda örnek olduklarına dikkat çeken yetkililer, denetimlerde kirliliğe sebep olduğu tespit edilen deniz araçlarına ceza-i işlem uyguladıklarını, müdahale alanı dışındaki vakaları ise Kocaeli Valiliğine ilettiklerini söylediler.

Karada da yangınlar gibi olumsuz vakaları ilgili yetkililere bildiren Büyükşehir Belediyesi Deniz Denetim Uçağı 2007 yılı Ağustos ayından itibaren düzenli olarak hizmet vermeye başladı. O sene 5 ay süre içinde 90 kez denetime çıkan çevre uçağı yaklaşık 40 bin TL cezai işlem uyguladı. Denetimlerini aralıksız sürdüren uçak ile 290 denetimin yapıldığı 2008 yılında yaklaşık 750 bin TL’lik ceza kesildi. Bu güne kadar ki havadan denetimler sonucunda ise yaklaşık 1 milyon 228 bin 745 TL ceza-i işlem uygulandığı çalışmalar ile Denetim Uçağı denizi kirleten istismarcıların korkulu rüyası haline geldi.

Editör: TE Bilişim