Dedikodular Gemi Sanayini Olumsuz Etkiliyor

Türk Gemi Sanayinde, dedikodular ve spekülasyonlar nedeniyle kredi bulmakta sorun yaşanıyor.

Türk gemi sanayinde, dedikodu ve spekülasyonlar nedeniyle hem üretici, hem de alıcıların kredi bulmakta sorun yaşadığı, bunun küresel finansal krizin sektör üzerindeki olumsuz etkilerini artırarak, ürünlerin fiyatını aşağı çektiği bildirildi.

Kocaeli Serbest Bölgesi Tersaneler Birliği Derneği (KOSTBİR) üyesi ve Soli Gemi Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Başak, KOSTBİR adına AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli Serbest Bölgesi'nde kendileriyle birlikte Çelikyat, TVK, Yay, Uzmar ve Türkerler Tersanesi olmak üzere 6 tersanenin faaliyet gösterdiğini belirtti.

Global finansal krizin, kalite bakımından dünyada üst sıralarda gösterilen Türk gemi sanayisini de olumsuz etkilediğini, buna rağmen Kocaeli Serbest Bölgesi'ndeki tersanelerin üretim ve yatırımlarını sürdürdüğünü anlatan Başak, tersane temsilcileriyle bir araya gelerek, krizin etkilerini hafifletmek için alınabilecek önlemleri görüştüklerini anlattı.

''İSTİHDAM KAYBI 35 BİNİ BULDU''

''Dünya beşincisi olduğunu söylediğimiz sektörün, bu kadar kısa sürede ve yoğun etkilenmesinin sebebi, gemiyi inşa edenin de satın alacak olanın da çok ciddi finansa ihtiyaç duymasıdır. Şu anki finansal daralma, kredi teminindeki güçlükler sektörü çok ciddi etkilemiştir'' diyen Başak, sanayicilerin tersanelerini korumak, ayakta kalmak için mücadele verdiklerini söyledi.

Yakın zamana kadar iş güvenliği başta olmak üzere, çeşitli nedenlerle ''tersaneler kapatılsın'' söylemlerinde bulunulduğunu da anımsatan Başak, ekonomik kriz nedeniyle Türk gemi sanayisindeki istihdam kaybının 35.000'e ulaştığını, bu sayının bile sektörün Türkiye için ne kadar önemli bir istihdam alanı olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Başak, KOSBAŞ'taki 6 tersanede ekonomik kriz öncesinde 4 bin 500 kişinin çalıştığını, krizle birlikte bu sayının 2 bin 323 kişiye gerilediğini de söyledi.

ÜRETİM DEVAM EDİYOR

Gerek ekonomik gelişmeler, gerekse Türk gemi sanayinde faaliyet gösteren firmalar hakkında yapılan dedikoduların, spekülasyonların sektörü olumsuz etkilediğini, kendilerini de son derece rahatsız ettiğini dile getiren Sedat Başak, bu koşullarda bile mücadelelerini sürdürdüklerini, Kocaeli Serbest Bölgesi'nde şu anda 4'ü denizde, 4'ü kızakta, 7'si üretim bandında olmak üzere 15 kimyasal tankerin, 1'i denizde teslime hazır, 4'ü üretim bandında toplam 5 çelik yatın, 2'si denizde, 4'ü kızakta, 5'i üretim bandında toplam 11 römorkörün üretiminin devam ettiğini bildirdi.

''GEMİ SANAYİ ÜLKE EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİDİR''

Gemi sanayinin yarattığı istihdam ve sağladığı katma değerle ülke ekonomisinin lokomotifi olduğunu vurgulayan Başak, gemi sanayinin sağlıklı şekilde yoluna devam edebilmesi için şunları kaydetti:

''Şu dönemde hepimizin soğuk kanlı davranması, özellikle finans kesiminin paniğe kapılmadan bu sektöre destek vermeye devam etmesi gerekir. Ekonomik kriz öncesi 20 bin detveyt tonluk (DWT) bir kimyasal tanker için takriben 40 milyon dolar civarında değer konuşulmaktaydı. Bu değerde bir gemide istihdam edeceğiniz personel sayısı 20-25 kişidir, ancak 70 milyon dolara mal edilmiş bir tersanede çalışan sayısı 1500'dür. Bu sektör desteklenmesi gereken, ülke ekonomisinin lokomotifi konumunda bir sektördür.''

''PANİK, ÜRÜNLERİMİZİN FİYATLARINI AŞAĞI ÇEKECEK''

Olumsuz tavırların, yanlış söylemlerin, spekülasyonların yurt dışına da taşındığını, bunun da üretilen tanker, yat ve römorkörlerin fiyatlarının aşağı çekilmesine yol açtığını bildiren Başak, bu nedenle hem sektör temsilcilerine, hem de finans kesimi ve ilgili çevrelere soğuk kanlı olmayı tavsiye ettiklerini söyledi.

Başak, şöyle devam etti:

''Soğukkanlılığımızı koruyamazsak, itidalli davranmazsak referansların, fiyatların ortadan kaybolduğu bu dönemde panik, bir sürü ürünümüzün fiyatlarını aşağı çekecek, bu da yeni ve son derece düşük referanslar oluşmasına sebep olacak.

Daha dün 19 milyon dolar mertebesinde konuşulan bir ürün bugün zora düşme, ekonomik sıkıntı nedeniyle 15 milyon dolara satıldığı günümüzde, bilinmelidir ki bu, ülkemizde aynı çaptaki bütün gemilerin fiyatı olacaktır. Bu durum, psikolojik bir sınır oluşturacak ve söz konusu rakamı eski seviyesine çekmek oldukça güç olacaktır.''

İŞLERİN 2009'UN SON ÇEYREĞİNDEN İTİBAREN DÜZELECEĞİ UMUDU

Ekonomik krizin Türkiye'de yaratılmadığını, bu nedenle tüm parametrelerini kontrol etmenin mümkün olmadığını dile getiren Başak, hükumetin elinden geldiğince tedbir almaya çalıştığını, onun dışında çok somut yapılabilecek bir şey bulunmadığını söyledi.

Gelecekten umutlu olduklarını ifade eden başak, şunları kaydetti:

''Referansların kaybolduğu bu dönemde, değerli emtia fiyatlarının nereye oturacağı belli değilken yaşadığımız kaosun arkasından gemi sanayimiz eski yerine gelecektir. Türkiye'de gemi sanayini canlandıran, kimyasal tankerlerin çift cidarlı (dış yüzeyin çift katlı) olması zorunluluğunu getiren IMO kararları ortadan kakmış değil.

Şu yaşadığımız global kriz olmasaydı gemi inşa sektörümüz tavan yapacaktı. Zira 2010 tek cidarlı tankerlerin piyasadan çekileceği son yıldır. Tabi ki çok ciddi sıkıntılar çekeceğiz ama 2009'un son çeyreğinden itibaren artık ticaretin başlayacağına, entia fiyatlarının yerine oturacağına, bugün ki haline gelmese bile ekonomik faaliyetlerin yeniden yükselmeye başlayacağına inanıyoruz.''

180 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPILDI

KOSTBİR Genel Sekreteri Zahit Oğurlu ise Kocaeli Serbest Bölgesi'ndeki 6 tersanenin bugüne kadar yaklaşık 180 milyon dolarlık yatırım yaptığını ve 300 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

Ekonomik krize rağmen tersanelerde yatırımların devam ettiğini ifade eden Oğurlu, olumsuz ekonomik koşulların atlatılmasıyla hem ihracat, hem de geçen yıl ki istihdam rakamının üzerine çıkacağına inandıklarını dile getirdi.

Kocaeli Serbest Bölgesi'ndeki tersanelerin üretim kalitesi ve iş güvenliği açısından dünya standartlarında olduğunu da vurgulayan Oğurlu, tersanelerde bugüne kadar özellikle iş güvenliği açısından ciddi sorun yaşanmadığını, ölümle sonuçlanan iş kazası meydana gelmediğini kaydetti.

Editör: TE Bilişim