Danimarka'nın Ömer-N Ayıbı...

Yasalardaki boşluk nedeniyle Ömer-N de olduğu tahmin edilen 3 denizcimizi çıkarma masraflarını ve sorumluluğunu  üslenecek bir yetkili kurumun bulunamadığı Danimarka'da bu duruma  Danimarkalılar bile isyan ediyor. Danimarka'nın TV2 Televizyonunda çıkan konuyla ilgili  haberi ve haberin videosunu, Ömer-N kazasını Türkiye'de ilk duyuran haber sitesi olan DenizHaber veriyor.


Ömer-N’in batışından sonra gemide bulunan 11 mürettebattan 3’ü bölgeden geçmekte olan Sormovskiy-50 adlı gemi tarafından sağ olarak kurtarılmış, mürettebattan 4’ünün cesetleri denizden çıkarılmış, 4 mürettebatın ise kayıp olduğu bildirilmişti.

Kayıp 4 mürettebattan 3’ünün cesetlerinin hala gemide olduğu tahmin ediliyor. Ancak aradan geçen zamana rağmen hala cesetler çıkarılabilmiş değil.

-Bu koşullarda hayatını kaybetmiş insanların cenazelerine gösterilmesi gereken saygı, Danimarka makamlarının birinci öncelik vermesi gereken konudur.

Bu sözler 3f grubu sekreteri Henrik Berlau’ya ait.

Sosyal demokrat hareketten Magnus Heunicke’nin görüşleri ise şöyle:

- Kurtarma çalışmaları bitirildi, fakat insan vücüdu ve ahlak kuralları açısından yapılması gereken cesetlerin bir an önce çıkarılmasıdır. Geride kalan aileler için bu yapılmalıdır.

Venstre üyesi Jakob Jensen de aynı fikirde. Jensen, Danimarka Kraliyet Donanması Arama-Kurtarma birimini (Sovaernets) harekete geçirerek kayıp denizcileri bulmalarını sağlamaya çalışıyor.

Batan gemideki sağ mürettebatı kurtarma sorumluluğu Danimarka Kraliyet Donanmasına ait. Ancak Donanmanın cesetleri çıkarmak için yükümlülüğü bulunmuyor. Bu yüzden sorumluluk şimdi Farvandsvaesnet’e geçmiş bulunuyor. Bu kuruluş aynı zamanda geminin enkazının çıkarılmasından sorumlu, ancak ne var ki onların da cesetleri çıkarma yükümlülüğü yok.

Farvandsvaesnet enspektörlerinden Michael Skov, bu durumu sorgularken “Hayatını kaybeden denizcilerin cesetlerinin çıkarılması neden bize görev olarak verilmedi? Bizim cesetleri çıkarma görevimiz yok. Bizden gemiyi çıkarmamız ve emniyete almamız istendi ve biz de bunu yapacağız” diyor.

Gemi batığının çıkartılarak bölgeden uzaklaştırılmasından sonra ise geminin neden alabora olarak battığını bulma görevi bir başka kuruma, Danimarka Denizcilik İdaresi’ne (Søfartsstyrelsens Opklaringsenhed) ait. Ancak bu kurumun da cesetleri bulma ve çıkarma gibi bir sorumluluğu yok.

- Teknoloji buna müsait, bunu yapabilriler. Buna para harcamak istemiyor olabilirler ama bu doğru değil. Bu denizciler ömürleri boyunca deniz üstünde oldular ve öldükten sonra bunu hak ediyorlar, diyor Henrik Berlau.

Sosyal Demokratlardan Magnus Heunicke şaşkın.

- Denizcilerin sorumluluğunun ait olduğu iki kurum arasında böyle bir boşluk olmasına şaşırdım. Bu konuda gerekeni yapmalıyız, çünkü böyle bir kaza yine olabilir ve dünyanın başka bölgelerindeki Danimarkalı denizcilerin başına da böyle bir şey gelebilir. Burada da bunu yapmalıyız, diyor magnus Heunicke.

Hayatını kaybeden denizciler ve yasalardaki boşluklar- seçim kampanyasının ortasında bu konularla ilgilenecek zaman yok. Magnus Heunicke bu konuyu ifade ederken şunları söylüyor:

- Bunlar seçim kampanyası esnasında söylenmiş sıradan sözler değil, ama yine de hiçbir şeye söz veremem. Bu konuları seçim kampanyası esnasında çözemeyiz, çünkü Bakan da seçim kampanyasında ve kampanyaya önderlik ediyor.

3F Sekreteri Henrik Berlau “Hayatını kaybetmiş denizciler ve onların yakınları için bir şey yapılamıyor olmasını içime sindiremiyorum, diyor.

Danimarka makamlarına Ömer N’deki cesetleri çıkarmak pahalı gelebilir.

Konuyla ilgili TV Haberi (Danimarka Dilinde)

Editör: TE Bilişim