Dalyan'da sazlık katliamı 

MUĞLA’nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Beldesi’nde, Köyceğiz Gölü’yle Akdeniz'i bağlayan 12 kilometre uzunluktaki Dalyan Kanalı'nı süsleyen dünyaca ünlü sazlıkların bir bölümü, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kesildi.

Kanalın Maraş Mahallesi tarafındaki 100 metrekarelik bölümünde, boyları 3 metreyi bulan çok sayıda sazlığın kesilmesi, çevrecilerin isyan etmesine, Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) ve belde belediyesinin ise harekete geçmesine yol açtı.

Doğa Sporları ve Çevre Koruma Derneği (DOSÇEV) Yönetim Kurulu Üyesi Abidin Kurt (55), Özel Çevre Koruma Kurulu'nun (ÖÇKK) koruması altında ve zarar verilmesinin kesinlikle yasak olduğunu belirttiği sazlıkların, kanal kıyısındaki tesislerce kesildiğini iddia etti.

Profosyenel turist rehberi de olan Abidin Kurt, her yıl kanalda tekne turuna katılan yüz binlerce tatilcinin, sazlıklar nedeniyle tesislerini görmemesinden yakınan işletmecilerin bulunduğunu savunarak, “Büyüyen ve gün geçtikçe gelişen Dalyan, maalesef buna paralel olarak doğal güzelliklerini de yitiriyor. Şimdi de kanal kıyısındaki tesislerin görünebilmesi için kıyıları süsleyen sazlıklar kesiliyor, doğal yaşam yok ediliyor. Dalyanımızla özdeşleşmiş olan sazlık alanlar katlediliyor. Buralarda yaşayan hayvanlar, dünyada eşi ender bulunan kuşlar, nerede barınacak? Turistler buraya doğal güzelliklerimizi görmek için geliyorlar, betonları değil. Bu kıyımın failleri, mutlaka bulunup, cezalandırılmalı. Bu amaçla, yerel yöneticilerimizi ve ÖÇKK yetkililerini göreve davet ediyorum” dedi.

Dalyan'ın AKP'li Belediye Başkanı Suat Tufan ve ÖÇKK yetkilileri ise konuyla ilgili inceleme başlattıklarını belirtti. ÖÇKK yetkililerinin, yerinde incelemeler yaptıktan sonra, çevreye verilen ekolojik etkileri de göz önünde bulundurarak hazırlayacakları raporu sunacakları Muğla Valiliği'nden, sazlıkları kesenlerin bulunup cezalandırmasını talep edecekleri öğrenildi.

 

Editör: TE Bilişim