Denizci Öğrenciler Derneği, gelenekselleşmiş Moda Deniz Kulübü Söyleşileri etkinliği ile 23 Ocak 2024 tarihinde ‘Cumhuriyetin Denizci Kadınlarıyla 100. Yıl Söyleşileri’ adı altında sektörün önde gelen isimleriyle buluştu! 

25. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Açelya KARA’nın Denizci Öğrenciler Derneği’nde 15 yıl aradan sonra 3. Kadın başkanı olduğunu ve bundan gurur duyduğunu belirtti ve konuşmacılara katılımlarından ötürü teşekkürlerini sunduğunu iletti. Saygı duruşu ile başlayan söyleşi, Melike Aysu GÜRGAN moderatörlüğünde gerçekleşti. 

Açelya KARA'nın konuşmasının ardından, Kaptanoğlu Denizcilik Sevkiyat Müdürü Şadan KAPTANOĞLU, Atasoy Grup Denizcilik Ortağı Suzan ATASOY, AQUA CHERTERING kurucusu Melike Aysu GÜRGAN, Türkiye Denizcilik İşletmeleri ilk kadın kaptanı Esra ULUTÜRK DİNÇ ve ATC Grup Uluslararası Nakliyat ve Ticaret LTD. ŞTİ. Genel Müdürü Ayşem ULUSOY’un katılımlarıyla eşsiz bir söyleşi deneyimi sunuldu. 

Melike Aysu GÜRGAN, DÖDER’i temsilen sahnede bulunduğunu ve konuşmacıların her birine DÖDER adına teşekkür ettiğini belirterek oturumu açtı. Konuşmacılar, katılımcılara, şu an bulundukları konumlara nasıl geldiklerini anlatan ve gelecek hayatlarında ışık olabilecek bilgiler paylaşarak söyleşiye başladılar. Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin ilk kadın kaptanı Esra Hanım’ın denizcilik fakültelerinin henüz kadın öğrenci almadığı dönemlerde, babasının etkisiyle gemilere olan ilgisinin arttığını ve denizci olma kararı aldığını katılımcılarla paylaşırken Şadan KAPTANOĞLU ise armatör ve tersaneci kimliğiyle denizcilik sektöründeki yerini aktardı ve denizciliğin aile mesleği olduğuna vurgu yaparak, felsefe bölümü mezunu olmasının meslek hayatına olumlu etkiler sağladığını belirtti. 

"Minerva Antonia" İskenderun Körfezinde karaya oturdu "Minerva Antonia" İskenderun Körfezinde karaya oturdu

Moderatörün ‘Yeni kuşağın en negatif ve en pozitif özellikleri,’ sorusunun üzerine sayın ATASOY, ‘’Cesaret.’’ cevabını verdi. Körlemesine cesaretin tökezlemeye sebep olacağını altı atılmamış adımların bu adımları da boşa çıkarabileceğini söyledi ve cesaretin dozu ayarlandığında harika bir pozitif yanı olduğunu fakat bazı konularda ise negatif sonuçlara yol açabileceğini iletti. KAPTANOĞLU ise aynı soruya, salonda oturan herkesin ortak bir özelliği olduğunu ve bunun hepimizin 20. Yüzyılda doğmuş olmasıyla bir bağının olduğunu, eksik veya pozitif yanların ise yüzyıl bakış açısıyla değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 

Sosyal medya bombardımanına dikkat edilmesi gerektiğini, kendisinin sosyal medya hesabının bulunmadığını, sosyal medyanın insanı içine alan ve orada hapseden bir yapısı olduğunu söyleyerek denizci öğrencileri uyardı. 

Denizcilik sektöründe kadınların başarılarının temsil edildiği panelde, konuşmacılar katılımcıların sorularını özenle yanıtladı. Panelin soru-cevap bölümünden öne çıkanlar ise şu şekilde oldu: 

Türkiye Deniz İşletmeleri'nde Başlangıç: Esra Kaptan, TDİ'de başladığı dönemde 13 gemi olduğunu belirtti. Gemi aşçıları konusunda, 5 yıldızlı otel aşçıları ile benzerlikleri ve Çanakkale, Gökçe Ada, İzmir, Venedik gibi çok sayıda hatları olduğunu paylaştı. Ayrıca, Mustafa Kemal ATATÜRK'ün bindiği 26 geminin TDİ'ye ait olduğunu vurguladı. 

Armatörlerin Sürekliliği ve Pazar Payı: Şadan Hanıma gelen ‘Armatörlerin ne kadarının nesiller boyunca devam ettiğini ve market payının değişip değişmediği’ sorusuna ise tecrübenin önemine vurgu yaparak başladı. Türkiye'deki toplam DWT’e sahip yabancı armatörlerle tanıştığını belirten KAPTANOĞLU, bilgi birikiminin nesiller boyunca kazanıldığını ifade etti. Bu tecrübe ve bilgi birikiminin yanında ise ‘Hayallerinizi ne kadar yüksekte tutarsanız o kadar başarılı olursunuz,’ diye eklemeyi de ihmal etmedi. 

Denizcilik Sektöründe Erkeklerin Rolü: Katılımcılar tarafından ‘Erkeklerin kadınların sektördeki varlığını desteklemek adına neler yapabileceği’ sorusunu çok beğenen ve takdir eden Aysun Hanım, erkeklerin kibar ve iyi insanlar oldukları takdirde, pozitif veya negatif ayrıcalıklara ihtiyaç olmadığını belirtti ve söyleşiyi dinleyen her bir erkek katılımcının bu potansiyele sahip olduğunu ifade etti. 

Maaş Eşitsizliği ve Kadın Yöneticiler: Suzan Hanım, Türkiye'deki maaş eşitsizliğinin diğer ülkelere göre daha az olduğunu ve kadınların yine diğer ülkelere kıyasla çok daha fazla bu sektörde yer edinebildiklerini vurgularken, İsviçre’de yapılan bir araştırmada yönetici konumunda bulunan kadınların istatistiklerine bakıldığında Türkiye’nin 3. Sırada yer aldığını ve bundan gurur duyduklarını belirtti. 

Sektördeki İstihdamın Geleceği: Suzan Hanım, sektördeki istihdam halkasının büyüdüğünü ve bu nedenle kadın çalışan sayısının artacağı görüşüne katıldığını belirtti. WISTA'nın faaliyetleri ve gelecek hakkında sorulan soruya ise Suzan Hanım, WISTA'nın sorun çözme odaklı bir kuruluş olduğunu ve 1979'dan beri bu yönde faaliyet gösterdiğini ifade etti. 

Mentorluk ve Kariyer: Suzan Hanım, WISTA'da Yönetim Kurulu başkanlığı yaptığı dönem içerisinde İstanbul Üniversitesi ile bir mentor sistemi oluşturduklarını ve kız öğrencilere deneyimlerini aktardıklarını paylaştı. Bu sürecin sonunda bir kısmıyla hala iletişimde olduklarını belirtti. 

‘Cumhuriyetin Denizci Kadınlarıyla 100. Yıl Söyleşileri’ etkinliği, tüm katılımcıların akıllarındaki soru işaretlerinin giderilmesini sağlarken, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı’nda Denizci Öğrenciler Derneği’nin unutulmayacak etkinliklerinden biri olarak adını yazdırdı.

Editör: Nermin İstikbal