Günlerce süren müzakerelerin ardından Dubai'deki Birleşmiş Milletler iklim zirvesinde (COP28) yeni bir anlaşmaya varıldı.

Anlaşma ilk kez tüm ülkeleri fosil yakıt kullanımından uzaklaşmaya davet ediyor. Ancak nihai anlaşmanın metni, fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulmasını talep etmedi.

COP28 başkanı Sultan Ahmed Al-Jaber, "Birlikte gerçeklerle yüzleştik ve dünyayı doğru yöne yönlendirdik" dedi. 

Van’da kaçak avlanılan 1 ton 800 kilo  inci kefali ele geçirildi Van’da kaçak avlanılan 1 ton 800 kilo inci kefali ele geçirildi

"Ekonomilerimizi yeniden tanımlama potansiyeline sahip bir paradigma değişikliği gerçekleştirdik" 

“Birçok cephede kristal netliğinde sinyaller göndermek için bu COP'a ihtiyacımız vardı. BM'nin kıdemli iklim değişikliği diplomatı Simon Stiell, "İleriye doğru bazı gerçek adımlar atıldı" dedi.

Hafta sonu 60 denizcilik örgütü ve hükümet ortağı, Uluslararası Deniz Ticaret Odası ve Uluslararası Deniz Ticaret Odası'nın ev sahipliği yaptığı Deniz Ticaretinin Geleceğini Şekillendirmek etkinliğinde, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) 2050 yılına kadar ya da buna yakın bir tarihteki net sıfır hedefine ulaşmak için bir kurs üzerinde anlaşmaya vardı. 

Enerji-denizcilik değer zincirinin tamamından, dünyanın dört bir yanından 30'dan fazla milletten 300'den fazla lider, Mart 2024'te MEPC81'de yapılan IMO müzakerelerinde sağlam bir düzenleyici sonuç elde etmek için birlikte çalışmak üzere bir araya geldi.

COP28 sırasında denizcilik manşetlerine en çok konu olan görüntü, önde gelen küresel denizcilik şirketlerinin CEO'ları MSC, Maersk, CMA CGM, Hapag-Lloyd ve Wallenius Wilhelmsen'in bir araya gelerek fosil gemi taşımacılığının sona ermesi için çağrıda bulunan ortak bir bildiri yayınlamasıydı.

Editör: Nermin İstikbal