Denizcilik, kara, hava ve lojistik çözümlerinde küresel bir oyuncu olan CMA CGM Grubu, Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) ile çalışan 10 yeni 2.000 TEU konteyner gemisi serisinin ilk gemisi olan CMA CGM MERMAID'i teslim aldı. Aşamalı olarak Akdeniz ve Kuzey Avrupa'da konuşlandırılacak.

Enerji verimliliğini ve çevresel performanslarını iyileştirmeyi amaçlayan özgün bir tasarıma sahip bu yeni konteyner gemileri, halihazırda alternatif enerjilerle çalışan 30'dan fazlası dahil olmak üzere yaklaşık 620 gemiden oluşan CMA CGM filosuna katılacak. Bu gemiler, geleneksel deniz yakıtı tasarımına (çok düşük kükürtlü petrol) sahip benzer büyüklükteki bir gemiyle karşılaştırıldığında -%20'ye kadar CO2 salacaktır.

Bu teslimat, Grubun 15 milyar dolardan fazla yatırım yaptığı CMA CGM'nin filo yenileme programının bir parçasıdır. Bu, Grubu 2050 yılına kadar Net Sıfır Karbon hedefine ulaşmaya bir adım daha yaklaştırıyor. 2028 yılına kadar yaklaşık 120 gemi düşük karbonlu enerjilerle çalıştırılacak.

Sektör oyuncuları arasındaki iş birliğinin sonucu olan yeni nesil konteyner gemileri. Geleneksel konteyner gemilerinden farklı bir çizgiye ve mimariye sahip olan bu gemiler, Saint-Nazaire'de yerleşik ve gemi tasarımı ve inşaat uzmanlığıyla dünya çapında tanınan bir Fransız şirketi olan Chantiers de l'Atlantique ile yakın işbirliği içinde tasarlandı.

Danimarkalı mühendislik firması Odense Marine Technique (OMT), konsepti daha da endüstriyel bir prototipe dönüştürdü.

CMA CGM, gemilerin inşasını Güney Kore'de bulunan Hyundai Mipo Tersanesi'ne (HMD) emanet etti. Performans konusunda dünyada bir numara olan tersane, konteyner gemisi montajının her aşamasını yönetiyor.

Son olarak, sıvılaştırılmış doğal gazın deniz yoluyla taşınması ve depolanmasına yönelik teknolojilerde uzman bir Fransız şirketi olan GTT, toplam 1.053 m3 kapasiteli gaz zincirinin ve depolama tankının tasarımı ve konsepti için proje üzerinde yakın bir şekilde çalıştı.

Gemi sahibi, mühendislik firması, ekipman tedarikçisi ve dünyaca ünlü üretici arasındaki bu yakın işbirliği, gemi mimarisinde yenilik ihtiyacına somut bir yanıt vermiş ve derinlemesine yenilenmiş profili ve teknik özelliklerine sahip yeni bir konteyner gemisi modelinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. özellikleri.

Daha iyi enerji performansı için uyarlanmış oranlar ve teknolojiler

Tüm faaliyetlerinde enerji verimliliğini optimize etmeye kararlı olan CMA CGM, bu yeni gemi serisini yeniden boyutlandırmaya karar verdi. Tasarımın orijinal özelliklerinden biri, geminin hidrodinamik ve aerodinamik performansını artırmak için 204,29 m uzunluğundan 29,6 m genişliğine oranıdır.

Aynı zamanda CMA CGM filosunun önde üst yapıya sahip ilk gemileridir. Böylece öne yerleştirilen köprü ve konaklama birimleri, geleneksel mimariye kıyasla daha iyi aerodinamik performans ve daha yüksek yükleme kapasitesi sağlıyor.

SANMAR, “KOCAÇAY IX” isimli römorkörü denize indirdi SANMAR, “KOCAÇAY IX” isimli römorkörü denize indirdi

Entegre pruva ampulüne sahip yeni, neredeyse ters çevrilmiş düz pruva, yakıt tüketimini yolculuk başına %15 oranında azaltmak için daha iyi hidrodinamik performans da sunuyor.

Karbon ayak izini azaltmak için yerleşik bir enerji karışımı

Bu gemiler, geleneksel yakıtlara göre daha düşük karbonlu bir enerji kaynağı olan ve sülfür oksit emisyonlarını %99, nitrojen oksit emisyonlarını %92 ve ince parçacıkları %91 oranında azaltan LNG ile çalıştırılıyor. -161°C'ye soğutulduğunda LNG, 12 megavatlık bir MAN motoruna güç sağlıyor. Bu çift yakıtlı gemiler aynı zamanda biyoatıktan üretilen biyogazı (-%67 eşdeğer CO2) de taşıyabilir ve dekarbonize hidrojenden üretilen e-metana (-%85 eşdeğer CO2) dönüştürülebilir.

10 yeni konteyner gemisi aynı zamanda denizdeyken gemideki elektrik tesisatına güç sağlamak için gereken enerjiyi sağlayacak ana tahrik motoruna bağlı bir alternatörle de donatılacak.

Bu yeni nesil konteyner gemilerindeki en son göze çarpan yenilik, gemideki en güçlü yakıt hücrelerinden biridir. Ocak 2025'te teslim edilmesi planlanan serinin sonuncusuna monte edilmek üzere yolda. Yakıt hücresi, 1MW enerji kapasiteli hidrojenden beslendiği için bu gemi yanaştığında sıfır emisyona sahip olacak.

Enerji verimliliğini ve çevresel performansı en üst düzeye çıkarmak için tasarlanan, birçok teknolojiye sahip bir model olan gemiler, modern iç mekanları ve kabinleriyle nihayet mürettebatı için de daha konforlu ve keyifli.

Kuzey Avrupa ve Akdeniz İçi'ne hizmet edecek yeni feeder serisi

Şubat 2024 ile Ocak 2025 arasında kademeli olarak teslim edilecek olan on yeni gemi, başta Kuzey Avrupa ve Akdeniz olmak üzere kısa mesafelerde mal taşıyacak.

Nisan ve Temmuz ayları arasında seriden altı tanesi, Hamburg ve Bremerhaven merkezlerinden Baltık ve İskandinav limanlarına hizmet vermek üzere Kuzey Avrupa İçi hattına katılacak. Eylül ayı sonu ile Kasım ayı sonu arasında Akdeniz içi hatta 4 gemi daha katılacak.

Römorklara yüklenebilen 45'lik konteyner taşıyabilen bu gemiler, Avrupa ve Akdeniz bölgesinde karayolu taşımacılığına enerji açısından daha verimli bir alternatif sunuyor.

CMA CGM MERMAID, Sou'daki Busan'dan Kuzey Avrupa'ya yolculuğuna başlayacak

Kaynak: SEANEWS TÜRKİYE