Jiangnan Shipbuilding rüzgar destekli tahrik sistemini başlattı

Çinli gemi yapımcısı Jiangnan Shipbuilding, rüzgar destekli bir tahrik sistemi olan akıllı bir yelkenin şirket içi tasarımını başlattı.

Jiangnan Akıllı Yelken olarak adlandırılan sistemin arkasındaki teknoloji, yelkenlerin aerodinamik özelliklerini değerlendiren ve kanat profili parametrelerini seçen yüksek performanslı bir bilgi işlem platformuna dayanmaktadır.

Sistem otonom ve uzaktan kontrol edilebilir ve geliştiricisine göre gemiler için %4'e kadar enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Rotadaki rüzgar hızı ve rüzgar yönü açısındaki değişikliklere göre yelken yüzeyini otomatik olarak ayarlayabilir. Gemi yapımcısı, sert deniz koşullarında, geminin güvenliğini sağlamak için yelkenlerin geri çekilebileceğini ve saklanabileceğini söyledi.

Yelkenin yelken yüzey malzemesi polimer kompozit malzemelerden yapılmış olup, tüm yelkenin hafif tasarımı, rüzgar basıncı altında sistemin yapısal mukavemetini sağlayacak şekilde gerçekleştirilmiştir.

Yelken için önemli bir satış noktası, sistemin bir rıhtıma kurulmasına gerek olmaması ve temelde armatörün ihtiyaçlarına göre herhangi bir yere kurulabilmesidir.

Ayrıca Jiangnan Tersanesi, farklı gemi tiplerine ve boyutlarına uyacak şekilde yelken sisteminin modüler bir tasarımını da araştırdığını söyledi.

Rüzgar destekli ve birincil rüzgar tahriki, özellikle gelecek yıl yürürlüğe girecek olan EEXI ve CII düzenlemeleri bağlamında, gemilerin yakıt tüketimini azaltmasına ve karbon ayak izlerini iyileştirmesine yardımcı olabileceğinden, denizcilik endüstrisinin karbondan arındırılması söz konusu olduğunda büyük bir potansiyele sahiptir.

Editör: CAHİT İSTİKBAL