Çin birçok ihracatının durma noktasına geldiği ve tüketicilerin neredeyse tüm harcamalarını kıstığı bir dönemde, dünyaya otomobil yağdırıyor. Ülkede üretilen ucuz araçlara, çoğunlukla da Çinli tüketicilerin elektrikli araba tercihi nedeniyle kaçındığı benzinli modellere yönelik denizaşırı talep o kadar arttı ki, otomobilleri yurtdışına taşıyacak gemi bulunamıyor.

Çinli otomobil üreticileri, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana otomobilleri trenle taşıyarak Rusya'da hakimiyet kurdu. Şirketler ayrıca Güneydoğu Asya, Avustralya, Güney Amerika ve Meksika pazarlarında da büyük paylar elde etti. Trump döneminden kalma gümrük vergileri ABD'ye satışları engellese de Çinli otomobil üreticileri yeterli sayıda gemi bulmaları durumda Avrupa'ya çok daha yüksek rakamlarda ihracat yapacaklar. 

TERSANELER 7/24 ÇALIŞIYOR

Yangtze Nehri boyunca uzanan tersaneler, bir seferde 5 bin veya daha fazla araba taşıma kapasitesine sahip, yüzen dev otoparklar olarak işlev gören gemilerden oluşan bir filo inşa ediyor. Nanjing yakınlarındaki Yizheng kasabasında bulunan Jinling tersanesinde çalışan kaynakçı Feng Wanyo durumu "Burası günün her saati yoğun, her gün gece vardiyası var" diyerek anlatıyor. 

Perşembe günü açıklanan verilere göre, mobilyadan tüketici elektroniğine kadar Çin mallarının toplam ihracatı bu yılın ilk sekiz ayında yüzde 5,5 düştü. Ancak ülkenin otomobil endüstrisi sadece üç yıl içinde, ihracatı dört katına çıkartmayı başardı. Bu yıl Temmuz ayına kadar otomobil ihracatı yüzde 86 arttı. Hatta Çin Japonya’yı geçerek, dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı unvanını kazandı.

TÜM DÜNYADA PAZARDAN PAY ALIYORLAR

Konut sektöründeki yavaşlamanın yol açtığı kriz, ülkedeki hane halkı tasarrufunda rekor artışa neden oldu. Tüketici güveni, yaklaşık üç yıl süren katı Sıfır Covid politikalarının kaldırılmasından sonra bile çok az iyileşme belirtisi gösterdi. Çinliler artık otomobil almak istediklerinde elektrikli araçların küresel üretimine öncülük eden yerel üreticileri tercih ediyorlar.

Çinli otomobil üreticileri tüm dünyada pazardan pay alıyor. Otomobillerde kullanılan çelik ve elektroniğin Çin'de ucuz olması, buradaki otomobil üreticilerine avantaj sağlıyor. Çin'deki yerel yönetimler de şirketlere neredeyse bedava arazi, sıfıra yakın faizle kredi ve başka sübvansiyonlar veriyor. Yıllar süren kalite artışları ve teknoloji iyileştirmelerinin ardından, modası geçmiş içten yanmalı motorlara sahip olanlar da dahil olmak üzere Çin otomobilleri, bu hafta Münih otomobil fuarı gibi sektörel etkinliklerde baş döndürüyor.

BYD ve Chery gibi Çinli otomobil üreticileri için otomobil taşıyan Avrupalı ve Singapurlu nakliye hatları, şu anda dünya çapında 170 araç taşıyan gemi için siparişleri çoktan tamamladı. Denizcilik sektörünün önde gelen şirketlerinden VesselsValue, araç taşıyıcıları başkanı Daniel Nash, Çin'in otomobil ihracatı patlamadan önce yılda sadece dört sipariş verildiğini söyledi.

AVRUPA'NIN ANA OTOMOBİL TEDARİKÇİSİ ÇİN

Avrupa, çoğu Çinli otomobil üreticisi için ana hedef haline geldi. Yılla önce satın aldıkları Volvo ve MG gibi markaları Avrupa'da daha fazla kabul görmek için kullanıyorlar. 2007'de Britanyalı ünlü otomotiv markası MG'yi satın alan devlete ait SAIC Motor, Çin'den sadece İngiltere'ye değil Avustralya'ya da ucuz otomobiller ihraç ediyor. MG bu yıl Avustralya'da ülkenin en çok satan otomobil markalarından biri olarak yeniden ortaya çıktı. General Motors'un SAIC ile ortak girişimi Chevrolet Aveo alt kompakt otomobilleri Haziran ayında 16 bin 300 dolardan başlayan fiyatlarla Meksika'ya sevk etmeye başladı.

Editör: Nermin İstikbal