Çin, ABD'nin liman siber güvenliği konusundaki girişimine ve Çin yapımı vinçlere odaklanılmasına, girişimin öncülünü "tamamen paranoya" olarak nitelendirerek yanıt verdi. 

Yanıt, üst düzey bir hükümet yetkilisinin aksine bir sözcüden geldi. Çinli sözcü, ABD'nin duyurusuna verdiği yanıtta, "'Çin kartını' oynamak ve 'Çin tehdidi' teorisini ortaya atmak sorumsuzluktur ve ABD'nin çıkarlarına zarar verecektir" dedi.

Çin'in, konteyner gemilerini yüklemek ve boşaltmak için kullanılan büyük liman vinçleri konusunda küresel pazardaki hakimiyetine ilişkin endişeler bir yıl önce ortaya çıkmıştı. Çin'in kargo hareketlerini takip ettiği ve hem ABD'de hem de uluslararası limanların işleyişine ilişkin hayati veriler elde ettiği yönünde iddialar vardı. Çinli üretici ZPMC, yaklaşık yüzde 80'lik payla pazara hakim durumda ve birçok durumda dünyanın en büyük limanlarının 100'den fazlasının tek tedarikçisi konumunda.

ABD Sahil Güvenlik'ten Tuğamiral John Vann, liman vinçlerinin tasarımı ve işletimi hakkındaki endişelerini dile getirdi. 

ABD, Gazze'ye Yönelik Yüzen "Liman"ın Detaylarını Açıkladı ABD, Gazze'ye Yönelik Yüzen "Liman"ın Detaylarını Açıkladı

Tuğamiral Vann gazetecilere verdiği demeçte, "Tasarım gereği bu vinçler uzak konumlardan kontrol edilebilir, bakımı yapılabilir ve programlanabilir" dedi. Uzaktan erişim özelliklerinin vinçleri ve dolayısıyla ABD limanlarını "istismara karşı savunmasız" bıraktığını söyledi.

ABD'deki Çin Büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu, girişim yazısını X (Twitter) üzerinden paylaştığı mesajla yanıtladı: “'Çin yapımı vinçlerin ABD için güvenlik riski oluşturduğuna' ilişkin iddia tamamen paranoyadır. ABD'nin ulusal güvenlik kavramını aşırı genişletmesine ve Çin ile normal ekonomik ve ticari işbirliğini engellemek için ulusal gücünü kötüye kullanmasına kesinlikle karşı çıkıyoruz."


 

Editör: Nermin İstikbal