Çevreciler, özellikle Kuzey Kutbu'nda artan bir sorun olan gemilerden gelen su altı gürültüsünün deniz yaşamı üzerindeki etkisini ele almak üzere sert önlemler almak için baskı yapıyor.

Araştırmalar, deniz taşımacılığından kaynaklanan su altı gürültüsünün artmakta olduğunu ve kabaca her on yılda bir ikiye katlanmaya devam ettiğini doğruluyor.

Clean Arctic Alliance'ın himayesindeki 20 kar amacı gütmeyen kuruluştan oluşan bir grup,  su altı gürültüsü sorununu çözmek için Arktik yaban hayatı üzerindeki gemilerden, katı önlemler alınması için baskı yapıyor.

Esas olarak gemilerin pervanelerinden ve motorlarından kaynaklanan su altı gürültüsüyle mücadeleye yönelik yenilenen çaba, sorunu hafifletecek teknolojiler geliştirmesi için denizcilik endüstrisi üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor. 

Çevre  koruma örgütleri, bu hafta Londra'da toplanan Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) Gemi Tasarım ve İnşa Alt Komitesi'nin (SDC) denizcilik şirketlerini olumsuz etkileri olan su altı kirliliğini,  balinalar, yunuslar ve balıklar dahil olmak üzere denizdeki vahşi yaşamın sağlığı için azaltmaya zorlayacak zorunlu önlemler geliştirmesini istiyor.

Kuruluşlar, IMO'nun su altı gürültü yönergelerinin gönüllü niteliğinin, bunların uygulanmasının önündeki en büyük engel olduğuna inanıyor. 

Aslında, BM organı bir eylem programı hazırlamalı ve bu haftaki toplantıda zorunlu önlemlere yönelik tavsiyeler de dahil olmak üzere sonraki adımları belirlemelidir.

2014 yılında IMO Denizcilikten Kaynaklanan Sualtı Gürültüsünün Azaltılmasına İlişkin Kılavuz İlkeler geliştirmesine rağmen, STK'lar son sekiz yılda gönüllü yönergelerin sorunu etkili bir şekilde hafifletmekte başarısız olduğunu gösterdiğini iddia ediyor

Clean Arctic Alliance Baş Danışmanı Dr Sian Prior; "2014'ten beri güncellenmeyen mevcut yönergelerin bağlayıcı olmayan doğası, denizcilik sektörünün harekete geçme ihtiyacının önceliğini kaybetmesine yol açmış gibi görünüyor - ve bu, okyanusta artan gürültü seviyelerine neden oluyor. Artan nakliyeden kaynaklanan su altı gürültüsünün çok daha büyük bir etkiye sahip olduğu Kuzey Kutbu dahil, ”dedi

Kuruluş, IMO'nun, gürültü yönetim planlarının hazırlanması ve uygulanması ve gemilerin sayısal su altı gürültü hedeflerine ulaşmasını zorunlu kılma gibi zorunlu önlemlerin geliştirilmesini kabul etmesi gerektiğini vurguluyor.

Ocean Conservancy Arktik Program Yöneticisi Sarah Bobbe, "Küresel önlemlere ek olarak, Kuzey Kutbu gibi bölgelerde gemilerden kaynaklanan akustik kirliliği azaltmak için daha sıkı bölgesel önlemler gerekli olacak" dedi.

Birçok deniz canlısı için ses en önemli iletişim aracıdır. Su altında görüş çok sınırlı olduğundan, iyi bir işitme yeteneği olmadan yön bulma, av ve eş bulma gibi temel işlevler engellenebilir. Bu deniz memelileri için özellikle önemlidir.

Deniz taşımacılığının su altı gürültü kirliliğiyle mücadele etmek için sert önlemler alınması, ScienceDirect'te yayınlanan ve deniz taşımacılığından kaynaklanan su altı gürültüsünün her on yılda bir kabaca ikiye katlanmaya devam ettiğini ortaya koyan yeni bir çalışmanın hemen ardından geldi. Arktik ve Norveç Denizi en kötü etkilenen bölgelerdir.

Çalışma, gürültüye en fazla katkıda bulunanların, gürültünün yüzde 75'ini yayan konteyner gemileri, dökme yük gemileri ve tankerler olduğunu gösteriyor. 

Bulgular, en gürültülü ilk 100 gemi listesinde konteyner gemilerinin ilk 50 sırayı işgal ettiğini ve girişlerin yüzde 80'ini temsil ettiğini gösteriyor. 

Konteyner gemilerinden kaynaklanan artan gürültü emisyonları kısmen artan gemi sayısı veya artan ortalama boyutları nedeniyle olabilir, ancak gürültü aynı zamanda işletme hızına da bağlıdır. 

Araştırma, dökme yük gemileri, gaz tankerleri ve araç gemilerinin yüzde 90'ından fazlasının tahmini kavitasyon başlangıç ​​hızlarının üzerinde çalıştığını ve bunun da büyük su altı gürültü emisyonlarına yol açtığını gösteriyor.

IMO önderliğindeki somut önlemlerin eksikliği, bazı ülkelerin sularındaki sualtı gürültüsünü düzenlemeye doğru ilerlemesine neden oldu.

Bu, okyanus boyunca farklı düzenlemelere yol açma riskini taşıyan bir yol - bu nedenle denizcilik endüstrisi için netlik ve kesinlik eksikliği yaratıyor.

Editör: Nermin İstikbal