Yolcu gemilerinin yaydığı 'hava kirliliği' alarmı 

Avrupa Ulaştırma ve Çevre Federasyonu'nu (Ulaştırma ve Çevre) Yunanistan’ın Santorini ve Mykonos gibi önemli turizm limanlarının yolcu gemilerinin yaydığı hava hava kirliliğinden önemli ölçüde zarar gördüğünü bildirdi. Yapılan araştırmaya göre 2020 yılına kadar yolcu gemilerinin araçlardan 40 kat daha fazla SOx yaymasının beklendiği bildirildi.

yolcu-gemilerinin .jpg
gamiler-hava-kirliligi.jpg

ARAÇLARDAN 120 KAT FAZLA

Gemilerin daha temiz taşımacılık yapmaları için Avrupa Ulaştırma ve Çevre Federasyonu tarafından yapılan son araştırma, Yunanistan'daki yolcu gemilerinden kaynaklanan kükürt oksit (SOx) emisyonlarının, ülkede dolaşan tüm küçük araçlar (otomobiller vb.) tarafından üretilenlerden 120 kat daha fazla olduğu belirlendi.

-santorini-ve-mykonos-004.jpg
115 YOLCU GEMİSİ VE ARAÇLARDAN 64 TON EMİSYON

Araştırma, 2017 yılında Yunanistan denizlerine yelken açan 115 yolcu gemisinden SOx emisyonlarının 7.600 tona, otomobillerden ve diğer küçük araçlardan gelenler ile yaklaşık 64 tona ulaştığını belirledi.

Belirlenen rapor Avrupa'nın kirlilikten en çok etkilenen limanlarında biri olan Hırvatistan, Norveç ve İzlanda'dan sonra gelen en kötü limanlar olduğunu ortaya çıkardı.

-santorini-ve-mykonos-001.jpg

350 MİLYON OTOMOBİLDEN DAHA FAZLA KÜKÜRT OKSİT

2017'de, sektörün en büyük kruvaziyer şirketlerinden birinin gemileri, Avrupa kıyılarında atmosfere 10 kat daha fazla kıtada dolaşan 260 milyon otomobilden daha fazla kükürt oksit attı. Sülfür oksitlerinin (çeşitli sülfür ve oksijen bileşikleri) sadece insanların sağlığına zarar vermediğini, aynı zamanda deniz ve kara ortamına da zarar verdiği bildirildi.

Motor egzozunda bulunan azot oksitler de (NOx) halk sağlığına ve çevreye de zarar veriyor. Çalışmada, yolcu gemilerinin bir yıl içinde Avrupa'nın binek araç filosunun yaydığı azot oksitlerin yaklaşık yüzde 15'inin eşdeğeri saldığı ortaya çıktı. Yunanistan'da 115 yolcu gemisinin, 2017 yılında ülkenin otomobil filosunun yüzde 64'ü kadar NOx saldığı anlaşıldı.

gamiler-hava-kirliligi-001.jpg

2020’DE YOLCU GEMİLERİNDEN ARAÇARIN 40 KATI KİRLENME

Çalışma kruvaziyer gemilerinden, kükürt gidermeden ve diğer sistemlerden kaynaklanan emisyonlara ilişkin düzenlemelerin uygulanmasını öneriyor. Bu gemilerin genellikle sahile yakın bir yerde denize açıldığını ve buradaki atmosferi etkileyecek şekilde uzun süre limanlarda kaldığını gösteriyor.
Ayrıca, lüks bir hizmet sunan gemi şirketlerinin, diğer deniz taşımacılığı alanlarında daha sıkı düzenlemelere tabi olan ilk kişiler olmalarını öneriyor.

-santorini-ve-mykonos.jpg

Ulaştırma ve Çevre uzmanları ayrıca, 2020 Ocak ayından itibaren deniz yakıtı sülfürik içeriği için yeni düzenlemeler yapılsa bile, yolcu gemilerinin, otomobillere kıyasla hala önemli bir SOx kirliliği kaynağı olacağını öngörüyorlar.

Editör: TE Bilişim