Yeni emisyon kuralları, eski gemilerin hızını kesmesine neden olabilir

Sera gazı emisyonlarını azaltmak için uzun vadede hangi yakıtların kullanılacağına dair belirsizlikle karşı karşıya kalan birçok denizcilik firması, yaşlanan filolara bağlı kalıyor, ancak eski gemiler yakında yeni çevre kurallarına uymak için daha yavaş seyir yapmaya başlamak zorunda kalabilirler.

Önümüzdeki yıldan itibaren, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), tüm gemilerin, bir geminin taşıdığı kargoya ilişkin emisyonlarına dayalı olarak yıllık karbon yoğunluğunu hesaplamasını ve giderek azaldığını göstermesini şart koşuyor.

Denizcilik sektörü kredi kuruluşu Danish Ship Finance'e göre, eski gemiler daha düşük emisyonlar için cihazlarla donatılabilirken, analistler en hızlı düzeltmenin sadece daha yavaş gitmek olduğunu ve seyir hızlarında yüzde 10'luk bir düşüşle yakıt kullanımını neredeyse yüzde 30 oranında azalttığını söylüyorlar.

600'den fazla gemiyi ağırlıklı olarak gıda ve enerji ürünlerini taşımak için kiralayan emtia ticaret şirketi Cargill'in yük bölümü Cargill Ocean Transportation'ın başkanı Jan Dieleman, "Onlara temel olarak ya gemiyi iyileştirmeleri ya da yavaşlamaları söylendi" dedi.

Ekonomilerin kilitlenmelerden, limanlardaki pandemi kesintilerinden ve yeni gemi eksikliğinden toparlanması nedeniyle talepteki artış nedeniyle tedarik zincirleri zaten gergin durumda. Eski gemiler de yavaş seyire geçerse, rekor navlun oranlarının enflasyonu artırdığı bir zamanda deniz taşımacılığı arzı başka bir darbe alabilir.

 Denizcilik analitik firması Clarksons Research'ün verilerine göre, yeni gemi siparişlerinin yüzde 40'ından fazlasının bu seçeneğe sahip olmasına rağmen, şu anda dünya filosunun sadece yüzde 5'i daha az kirletici akaryakıt alternatifleriyle çalışabiliyor.

 Ancak Clarksons Research tarafından Reuters'e sağlanan verilere göre yeni siparişler, üç ana kargo gemisi türünde (tankerler, konteyner gemileri ve dökme yük gemileri) yaşlanan bir filo eğilimini durduracak kadar hızlı gelmiyor.

Clarksons Research'ün genel müdürü Stephen Gordon, "Bazı armatörler, gelecekteki yakıtlarla ilgili belirsizlikler nedeniyle ikinci el gemi satın almayı tercih etti" dedi.

 Yeni konteyner gemileri için siparişler 2021'de rekor bir seviyeye yükseldi ve bu yıl hala sağlıklı bir şekilde geliyor, ancak yeni tankerler ve dökme yük gemileri için iştah çok daha düşük olduğu için, her üç gemi tipindeki mevcut sipariş defteri sadece duruyor 2008'de yüzde 50'den fazla olan filonun yaklaşık yüzde 10'u.

Denizcilik şirketleri, dünyadaki karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 2,5'inden sorumludur ve hem hava hem de deniz kirliliğini azaltmak için giderek artan bir baskı altına girmektedir.

Sektörün emisyonları geçen yıl yükseldi ve IMO'nun 2050 yılına kadar emisyonları 2008 seviyelerine göre yarıya indirme hedefini karşılamadaki zorluğun altını çizdi. Kuruluş şimdi daha ileri gitmek ve 2050 yılına kadar net sıfıra taahhüt etmek için çağrılarla karşı karşıya.

 Bazı şirketler metanol gibi alternatif yakıtlar kullanan gemileri test ediyor ve sipariş veriyor. Diğerleri, hidrojen veya amonyak gibi petrolün ötesinde yakıtlar için güçlendirilebilecek gemiler geliştiriyor. Cargill ve Berge Bulk gibi şirketler tarafından test edilen geniş, yüksek teknolojili yelkenlerle rüzgara dönüş bile var.

Ancak potansiyel düşük karbonlu teknolojilerin çoğu, sınırlı ticari uygulama ile gelişimin ilk aşamalarındadır, yani yeni siparişlerin çoğu hala akaryakıt ve diğer fosil yakıtlarla çalışan gemiler içindir.

 Birçok denizcilik firması, esas olarak gemilerin ömrünü uzatmanın yeni inşalara göre daha ucuz ve daha düşük risk olması nedeniyle bahislerini riske karşı koruyor. Ayrıca kazanan yeni teknolojilerin ana akım haline gelmesini beklerken nefes alma alanı kazanırlar.

Cargill, şu an itibariyle filosunda çok sayıda yeni inşa edilmiş gemi olmasını beklemediğini, bunun yerine eski gemilere enerji tasarruflu cihazlar takmayı ve kullanımlarını uzatmayı beklemediğini, ancak geleceğin teknolojisi hakkında hala belirsizlik olduğunu söylüyor.

Editör: CAHİT İSTİKBAL