KOM’un geri dönüştürülmüş mayo koleksiyonu TURMEPA’ya gelir sağlayacak

Denizlerin iyiliği için, Dilara Koçak elçiliğinde bir araya gelen KOM ve TURMEPA “Deniz varsa hayat var!” diyerek plastik atık ve balık ağlarından mayo üretti. Geri dönüştürülmüş mayo, yeni petrol çıkarma talebini ve toplam karbon ayak izini azaltırken, polyesterden yüzde 75 daha az karbondioksit emisyonu yaratıyor ve daha düşük bir çevresel etkiye sahip.

68 yıldır iç giyim ve mayo sektörünün öncüsü olan KOM, Geri Dönüştürülmüş Sürdürülebilir Mayo Koleksiyonu ile denizlere sahip çıkarak farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Geri dönüştürülmüş mayo, yeni petrol çıkarma talebini ve toplam karbon ayak izini azaltırken, polyesterden yüzde 75 daha az karbondioksit emisyonu yaratıyor ve daha düşük bir çevresel etkiye sahip.

KOM Yönetim Kurulu Başkanı Ayşenur Cansız’ın hoş geldiniz konuşması ile başlayan davette Cansız “60 yılı aşkın süredir KOM, sektöre pek çok konuda öncülük etti. Bu projemizde amacımız denizleri korumak ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için farkındalık yaratmak. Kendi bünyemizde yer alan ve 1988 yılından beri faaliyette olan Pisa kumaş ve apre fabrikamız 3 yıldır geri dönüştürülmüş iplik ve kumaşları yurt dışına ihraç ediyordu. Bu yıl bu kumaşlarımızı  KOM tasarım ekibi ile değerlendirerek özel bir koleksiyon oluşturduk. Ülkemiz ve tüm dünyada önemli bir sorun olan küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek istedik. Bu amaçla ülkemizin denizleri için çok önemli bir sivil toplum örgütü olan TURMEPA ile iş birliği yapmış olmaktan da son derece mutluyuz” dedi

Deniz Varsa Hayat Var”

KOM Geri Dönüşümlü Sürdürülebilir Mayo Koleksiyonu lansmanına ev sahipliği yapan BM Gıda ve Tarım Örgütü, Sıfır Atık Sıfır Açlık proje destekçisi Diyetisyen Dilara Koçak, “Akdeniz’e en çok plastik Türkiye’den atılıyor. Gelecek nesiller için toprak hava ve su yaşamsal bir ihtiyaç. Maalesef denizleri korumuyoruz ve her  geçen gün kaynaklarımız tükeniyor, açlık ve israf artıyor. STK Ocean Conservancy'e göre, yılda yaklaşık 8 milyon ton atık plastik denizlere karışıyor. Bu hızı korursak, 2050 yılında okyanusta balıktan daha fazla plastik olacak. Tek kullanımlık plastiği azaltmak ve bu konuda çevreyi korumak hepimizin sorumluluğu olmalı” dedi.

Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA Genel Müdürü Semiha Öztürk ise Denizlerimiz bizim için çok önemli. Çünkü aldığımız iki nefesten birini denizlerimiz sağlıyor. İhtiyaç duyduğumuz oksijenin yüzde 50 – 70’ini denizlerimiz üretiyor. Tıpkı karadaki ormanlar gibi denizlerin altında da oksijen deposu dev ormanlar var. Deniz çayırları ve planktonlardan oluşan, bize nefes veren bu mavi ormanları korumak hepimizin sorumluluğu. TURMEPA 25 yıldır yaşam kaynağı denizlerimizi korumak için mücadele veriyor. Özellikle son 3 yıldır ‘Sıfır Atık Hareketi’nin de bir parçası olarak bu seferberliğe katkı sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz. Bu nedenle Dilara Koçak ve KOM ile yaptığımız bu işbirliği bizim için çok anlamlı. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. KOM’u bu örnek projesi için kutluyor ve diğer markalara örnek olmasını diliyoruz” dedi.

Geri dönüşüm mayolar TURMEPA’ya gelir sağlıyor

Koleksiyonun yoğun ilgi gördüğü davete katılanlar arasında Siren Ertan Kayalar, Özlem Güsar, Gülay Kamaz, Aslı kuseyiroğlu, Eda Sümer Evliyagil, Sedefhan Oğuz, Didem Bağrıaçık, Rima Kolbaşı, Melis Aygen yer aldı.

Deniz kirliliği ve küresel iklim sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlayan Sürdürülebilir Mayo Koleksiyonu her yaşa ve cinsiyete hitap eden okyanus dostu seçeneklerden oluşuyor. Koleksiyon 24 Nisan itibariyle tüm KOM mağazalarında ve www.kom.com.tr'de tüketiciler ile buluştu. 

Satılan her ürün Deniz Temiz TURMEPA Derneği’ne katkı sağlayacak ve hep birlikte  “Deniz Varsa Hayat Var” dedirtecek.

Editör: TE Bilişim