Hatay’ın Samandağ ilçesi kıyı şeridinde yaralı olarak bulunan 3 deniz kaplumbağasının, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Veterinerlik Fakültesi İlkyardım Tedavi Merkezi’ndeki tedavileri tamamlandı. Başlarından yaralanan ve daha sonra tedavi ve bakımları yapılan deniz kaplumbağaları, iyileşme sürecinin ardından doğal yaşam alanlarına geri döndürüldü.

MKÜ Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı Prof. Dr. M. Enes Altuğ, her geçen gün nesli tükenme tehlikesi yaşayan canlılardan olan caretta carettaların doğal yaşam alanlarına geri döndürülmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Bugünkü gönderdiğimiz vakalarımız bir tanesi kelonya midas vakamız, bu bölgeye yuvalamak için gelmiş onun ultrasyonik müdahalesinde yumurtaları da vardı ama şu anda daha olgunlaşmamıştı. Belki bırakabilir diye de ümit ediyoruz. Bu arada denetleyeceğiz. Artık bunlara bakanlığımızın bölgemizin temsil edildiği numaraları da verdik, gönderdik. Diğer 2 tanesi de caretta caretta idi. Bunlardan bölgemizde daha çok kafa travması ve karapaks bahar kırıkları daha çok görülüyor. Bu ikisindeki kırıkların tedavisini yaptık" dedi.

Yaralı kaplumbağa vakalarının genellikle kafa travmaları olduğunu ifade eden Altuğ, şöyle devam etti:

"Tedavileri yaklaşık 3 ay kadar sürdü. Balıkçılıkla uğraşan paydaşlarımıza bir mesaj vermek istiyoruz. Hayvanlar deniz ortamında size zarar veren bir şey değil, balıklarınıza, ağlarınıza takılmaz. Yani bu küçük küçük zararlar hasarlar olabilir ama sonuç olaraktan bu besin zincirinden deniz kaplumbağaları çok önemli. Yaklaşık bin yavrudan ancak birkaç tanesi erişkinliğe ulaşabildiği için nesli tükenmek üzere olan hayvanlar olduğu için koruyoruz. Bin tane yavrudan sadece birkaç tanesi erişkinliğe ulaşıyor. Çünkü diğer yavrular büyük balıkların beslenmesinde katkıda bulunuyor. Bunların nesli tükenmesi demek balıkçıların kendine zarar vermesi demektir."

Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik ise Hatay sahillerinin özellikle yeşil kaplumbağalar içinde Akdeniz’de en fazla yuvalama yapılan yer olduğunu belirterek, "Geçen sene yaklaşık bin 600 civarında yeşil kaplumbağa burada yuvalama yaptı. Bektaş Dönmez hocamızın aktardığı bilgiler neticesinde 50 bine yakın yavru da denizle buluştu. Maalesef bazen istenmeyen olaylarda oluyor. Özellikle denizdeki kirlilikten dolayı kaplumbağalar yaralanabiliyor veya vahşi hayvanlar tarafından zarar verilebiliyor. Sağolsun Enes Hocam başta olmak üzere onun ekibi de bu yaralanan hayvanları tedavi edip denizle buluşturuyor" diye konuştu.
Kaynak: iha