‘Tazminat önemli değil haklılığımız ispatlandı’

Kuzey Buz Denizi’ndeki çevre sorunlarına dikkat çekmek ve Rusya’nın petrol aramasını protesto etmek için Barents Denizi’nde Eylül 2013’de eylem yapan Uluslararası Greenpeace Örgütü, Rusya’nın askeri güçleri tarafından engellenmişti.

Greenpeace’a ait “Arctic Sunrise” adlı gemiyi ve 30 kişilik mürettebatını Barents Denizi’nde tutuklayan Rusya, kefalet ödenmesi üzerine tüm mürettebatı serbest bırakmıştı. Geminin bayrak ülkesi Hollanda tarafından Lahey Tahkim Mahkemesi’ne verilen Rusya, 4 yıl sonra toplam 5.4 milyon euro para cezası ödemeye mahkum edildi. Lahey Tahkim Mahkemesi, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Hukuku’nu ihlal ettiğine hükmetti.

‘Dünya için kaygılıyız’

Gemideki tek Türk olan ve 63 gün Rusya’da tutuklu kalan Gizem Akhan kararı Milliyet’e şöyle değerlendirdi:

“30 Greenpeace aktivistinin hiçbiri para ya da tazminatın peşinde değil. Davanın güzel olan tarafı haklı olmamızın ortaya çıkması ve Rusya’nın cezalandırılması. Yerkürenin geleceği için yaptığımız barışçıl bir protestonun böyle sonuçlanması çok güzel. Gemide Kanada, Brezilya, Danimarka, Finlandiya gibi pek çok ülkeden gönüllüler vardı. Hepimizin tek kaygısı dünyayı korumak ve sorunlara dikkat çekmekti.” 

‘Ödemez’

Akhan, 4 yıllık mahkeme sürecinde Rusya’nın Lahey’e temsilci bile göndermediğini belirtti. Genç aktivist Akhan, “Zaten Ruslar ilk mahkemeye bile gitmedi. Tazminat ödemeyi kabul edeceklerini düşünmüyoruz. üreçte zarar gören Greenpeace, Aktic Sunrice’in işletme giderleri ve Hollanda devletinin alacağı masraflar var. Birde hukuki işlemler için alınacak ücretler var. Tahkim mahkemesi ve banka garantileri de düşülecek. Tazminat ödenirse 600 bin euro mürettebata kalacak ve 30’a bölünecek” dedi.

‘Yine gitmek istiyorum’

Greenpeace ile yine çevre eylemleri yapmayı istediğini ve 11 yıldır aktivist olduğunu belirten Gizem Akhan, “Rusya’dan döndükten sonra yine gemiye gitmek istedim. Çocuğum dünyaya geldiği için bekliyorum. Gelecekte yine gemiye giderek eylemlere katılmak isterim” diye konuştu.

Gökhan Karakaş/Milliyet

Editör: TE Bilişim