Sığacık’ta kıyılar temizlendi 

22 Mart Dünya Su Günü’nde, yarının yetişkinleri olan çocukları bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak için, Mavi Bayraklı Teos Marina, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İzmir’den 11 ilçenin Milli Eğitim Müdürü ve Seferihisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okulların katılımı ile Sığacık’ta deniz temizliği etkinliği yapıldı.  

150 öğrencinin eldiven ve çöp torbaları ile yaptıkları kıyı temizliği etkinliğine Seferihisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kaya, Sahil Güvenlik Komutanı Feridun Mert, Teos Marina Genel Müdürü Faruk Günlü ve Göztepe Yat Yelken Kulübü de katıldı.  

Yaşam kaynağı denizleri ve su kaynaklarını temiz tutmanın dünyanın geleceği için önemine dikkat çekilen etkinlikte, Sığacık Girlen Mevkii’nde kıyıda çocuklar çöp toplarken, denizde ise Sahil Güvenlik ve Teos Marina’nın botları ile dalgıçlar da deniz dibinden atıkları çıkardılar.  

Kıyı temizliğinin ardından gezinti tekneleri ile denize açılan grup, Sığacık’ın berrak ve temiz sularında keyifli anlar yaşadı. Ardından Teos Marina’ya gelen grubu, canlı müzik dinletisi karşıladı.  

Su’yun öneminin farkında mıyız? 

Birleşmiş Milletler (BM) 1993 yılından beri her yıl 22 Mart'ta su krizi ile başa çıkmak için yapılması gerekenleri hatırlatıyor. Bu yılın teması ise "Suyu neden harcayalım?" olarak belirlendi. Atık su üretiminin azaltılması ve yeniden kullanılmasının artırılması hedefleniyor. 

Dünyada yaklaşık 1 milyar 800 milyon insanın atık su kullanması; kolera, dizanteri, tifo ve çocuk felci riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açıyor. Dünya Bankası bir an önce önlem alınmazsa Orta Afrika ve Doğu Asya gibi suyun bol olduğu yerlerde kıtlık yaşanmaya başlayacağını, kıtlığın güçlü olduğu Ortadoğu ve Afrika'nın Sahel bölgesinde ise durumun kötüleşeceğini vurguluyor. 

Su kıtlığı göç ve savaşları artırabilir  

Dünya Bankası’nın su kıtlığı verilerine göre, suya olan talep ve arzda 2030'a kadar yüzde 40'lık bir fark ortaya çıkacak. Suyun yüzde 70'i tarım için kullanılıyor. 1.3 milyar insan bugün elektriğe ulaşamıyor, elektrik üretimi için ise su gerekiyor. Su kıtlığında gözlenen artışın göçü ve savaşları da artırabileceği belirtiliyor.  

Bugün dünyada yaklaşık 2 milyar 400 milyon insan gerekli hijyen koşullarına sahip değilken, 1 milyar kadar insan da açık alanlara dışkısını bırakmak zorunda kalıyor. 663 milyon insanın ise temiz içme suyuna erişimi yok. Hijyen eksikliği yılda 675 bin erken ölüme yol açıyor.  

Editör: TE Bilişim