DenizTemiz Derneği/ TURMEPA pandemi döneminde de çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın salgın koşullarında çalışırken sivil toplumun ortaya çıkan ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına hazırladığı “Bizi Bağlayan Şeyler Özel Desteği”ne başvuran TURMEPA, Mavi Düşün projesiyle hibe almaya hak kazandı. TURMEPA programdan alacağı destekle, Sıfır Atık ve Sıfır Atık Mavi konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı ve dezavantajlı bölgelere ulaşmayı hedefliyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle insanlık zor günlerden geçiyor. Her yaş, her gruptan insanın farklı şekillerde etkilendiği bu dönemde DenizTemiz Derneği/ TURMEPA önemli bir projeye imza attı. Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın salgın koşullarında çalışırken sivil toplumun ortaya çıkan ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına hazırladığı “Bizi Bağlayan Şeyler Özel Desteği”ne başvuran TURMEPA, Mavi Düşün projesiyle programa kabul edildi. Mayıs-Haziran 2020 tarihleri arasında yapılan 344 başvuru arasından 213 proje kriterlere uygun bulunarak onaylandı. TURMEPA programdan alacağı destekle; kısa film, broşür ve sosyal medya aracılığıyla özellikle tek kullanımlık plastiğin denizlere olan etkilerine dikkat çekmeyi, Sıfır Atık ve Sıfır Atık Mavi konusunda dezavantajlı bölgelere de ulaşarak toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor.

6 bin kişiye ulaşacak

İki aylık proje süresince haftada ortalama 50 kişiye 1 saatlik webinar’lar düzenlenecek. Eğitim programı sonunda 1200 kişiye ulaşılması hedefleniyor. Sosyal medya mecraları da dahil edildiğinde yaklaşık 6 bin kişi eğitim ve farkındalık çalışmalarından yararlanmış olacak.

Verilecek eğitim kapsamında birbiriyle bağlantılı her biri 2,5 dakikadan oluşan dört ayrı video hazırlandı. Videoların içeriğinde Sıfır Atık, Sıfır Atık Mavi, denizler ve suyun önemi, denizlerle ilgili problemler ve bireysel sorumluluklarımıza yer verildi.

Covid-19 sürecinde okullarından, arkadaşlarından ve doğadan uzak kalan çocukların temel hakları olan temiz su kaynakları ve temiz çevrede yaşama konusunda doğru ve güncel bilgilere ulaşmalarını sağlamak amacıyla online hibrit eğitim modülleri oluşturulacak. Bu eğitim modelinde çocuklar, yetişkinler ve özellikle kadınları kapsayan tüm hedef grupların digital içerikler, video, afiş ve broşür çalışmaları ile bilgiye erişebilmeleri ve bu bilgilerin genele yayılması hedefleniyor. Eğitim ve videolara eklenecek altyazı ile yüz yüze eğitim sürecinde ulaşmakta zorlanılan işitme engelli bireylere ulaşılması sağlanacak. Dijital içerikler ile Sıfır Atık ve çevre koruma bilinci yaş gruplarına uygun olarak ve uygulanabilir yöntemler ile aktarılacak. Her konuda olduğu gibi hedef grupların farkındalıklarının artışı eğitim ile mümkün oluyor. Bu konuda TURMEPA, hedef gruplarının bireysel sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olmalarına eğitimler ve içeriklerle katkı sağlayacak.

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Hakkında

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla, 8 Nisan 1994 tarihinde Rahmi M. Koç'un kurucu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası ile birlikte kuruldu. 2000 yılında Bakanlar Kurulu’nca alınan kararla, kamu yararına çalışan dernek statüsünü elde etti. Hayata geçirdiği projelerle, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda kamuoyunun yakından tanıdığı TURMEPA, 25 yıl içinde Türkiye’nin önde gelen deniz odaklı sivil toplum kuruluşu haline geldi.

25 YILDA TURMEPA

• 8 milyon 330 bin öğrenciye çevre dersleri verilerek denizlerimiz sevdirildi,

• 18 bin 500 eğitimci yetiştirildi,

• 8.367 gönüllü sayısına ulaşıldı,

• Atık alım tekneleri ile 37 milyon 800 bin litre sıvı atık toplandı,

• 2 milyon 720 bin kilogram katı atığın denizlere karışması önlendi,

• TV programları, kamu spotu, yazılı basın ve billboardlarla 53 milyona ulaşıldı.

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı Hakkında

Avrupa Birliği Sivil Düşün, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından aktivistler ve sivil toplum örgütlerine hızlı ve esnek destek sağlamak üzere tasarlandı. Tek aşamada kolay şekilde başvuru yapılabilen program, hak temelli çalışmaların hayata geçmesine katkı sunuyor.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, sivil toplum temsilcilerinin ortak kaygıları olan; kapasite geliştirmedeki yetersizlikler, destek araçlarının ağır bürokratik uygulamalarla verimsizleşmesi, esnek ve kolaylaştırılmış hibe programlarına duyulan gereksinim, örgütlü olmayan bireyler ve tüzel kişiliği olmayan sivil oluşumların hibe programlarından faydalanamaması, ortak çalışmalar yapılabilmesi için diğer aktivistler, sivil toplum örgütleri ve oluşumları ile bir araya gelebilmenin zorlukları, sivil toplum örgütleri, ağlar ve platformlar için teknik destek gereksinimi, sivil toplum destek mekanizmalarına erişim ve ağ oluşturmada hareketlilik ve dil sorunlarından yola çıkarak sivil toplumu, gereksinimleri doğrultusunda desteklemek üzere Sivil Düşün’ü tasarlayarak 2013 yılında uygulamaya geçirdi.

 

Editör: TE Bilişim