Rusya yeni bir çevre felaketi ile karşı karşıya... Kuzey Kutbu'nda bulunan bir enerji santralinden sızan binlerce ton mazot nehre karıştı.. Yetkililer, nehrin Kuzey Buz Denizi'ne akması nedeniyle önlem alındığını ve tehlike olmadığını bildirdi.. Uzmanlar ve çevreciler ise bölgedeki sorunun giderek büyüdüğü uyarısı yaptı.. .

Rusya'nın Kuzey Kutbu'nda bulunan bir enerji santralinden sızan binlerce ton mazotun, Kuzey Buz Denizi'ne akan bir nehrin kaynağına ulaştığı açıklandı.

Yetkililer, sızıntı kontrol ve temizlik çalışmalarının devam ettiğini, fakat mazotun Norilsk kentinin 20 kilometre kuzeyinde bulunan Pyasino Gölü'ne ulaştığını belirtti.. Gölden beslenen Pyasino Nehri daha sonra Arktik Okyanusu'na dökülüyor.

Enerji santralini işleten şirket ise yayınladığı raporda, sızıntının Pyasino gölüne ulaşmadığını ileri sürdü. Gerekli bentlerin inşa edildiğini aktaran şirket, sızıntının Denize ulaşma riskinin de bulunmadığını kaydetti.

Sızıntının su kaynaklarından beslenen bitki ve hayvanlar üzerinde olumsuz etkileri olacağını belirten uzmanlar ise bir çevre felaketi ile karşı karşıya kalındığı uyarısı yaptı. Çevre örgütü Greenpeace de, sızıntının en az 1989'daki Exxon Valdez petrol kirliliği
kadar büyük olduğunu ileri sürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz hafta bölgede olağanüstü hal ilan etmiş ve yetkilileri yeterince hızlı karar almamakla eleştirmişti.

Kaynak: Kanal B

Editör: TE Bilişim