NASA, Ozon Seviyesinin Rekor Seviyenin Altında Seyrettiğini Duyurdu!

NASA Ozon Tabakası hakkında yapmış olduğu araştırmayı Dünya ile paylaştı. Bilim insanları Kuzey Kutbu’ndaki Ozon Tabakası’nı araştırdı. Araştırma sonuçlarına göre Kuzey Kutbu’ ndaki Ozon seyrelmesi Mart ayında rekor seviyede geriledi, 205 Dobson seviyeye düştü.

Antartika Bölgesi’nin üstünde oluşan Ozon Katmanı’nda bu yıl Kuzey Kutbu Bölgesi’ nin üstünde şimdiye kadar olan deliğin daha da büyüdüğü gözlemlenmişti. İnsanların Ozon Tabakası’nı delecek faaliyetlerinin virüs salgını sebebi ile azalması tabakayı etkiledi.

Etrafı okyanus olan Antartika’da oluşan Ozon Tabakası’ndaki devasal büyüklükteki deliğin hızlı bir şekilde küçüldüğü NASA tarafından açıklandı. Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Arktik üzerinde oluşan Ozon Tabakası’ndaki seyrelmenin mart ayında rekor seviyede olduğunu söyledi. Bu veriler uydu gözlemlerinden elde ediliyor. Elde edilen bu verilere göre ozon seviyesinin 12 Mart tarihinde 205 Dobson birime düşerek şimdiye kadar en düşük seviyeye ulaştı.

Ozon Tabakası’nı ölçen Dobson birimi, atmosfer boyunca dikey bir sütunda bulunan eser gaz miktarının ölçü birimidir. Ozon Tabakası’ndaki Delik Küçülüyor Genel olarak bu seviyelere gerilemesi çok nadir gerçekleşiyor olsa da, başka bir benzeri de görülmemiş değildi.

Bir başka benzeri ozan seviyesine, 1997 yılı ve 2011 yıllında Stratosfer’de gerçekleşmişti. Karşılaşma yapmak gerekirse, Arktik’te bir önceki gözlenmiş olan mart ayının en küçük değeri 240 Dobson birimi dolaylarına inmişti. Nasa’nın Uzay Uçuş Merkezi’nden Goddard olan merkezde bilim insanları Paul Newman, “Bu yılın düşük Arctic ozonu genel olarak her on yılda bir gerçekleşir” ifadesini kullandı ve ekleyerek: “Ozon Tabakası’nın sağlığı önemli olduğu için, kutup ve ozon seviyeleri genelde mart ve nisan aylarında tipik olarak yüksek olduğu için bu önemli bir noktadır.” ifadelerine yer verdi.

Fakat hepimiz biliyoruz ki, Montreal Protokolü sebebiyle kloroflorokarbonları atmosfere bi an önce iletmeyi bırakmasaydık, bu yıl Kuzey Kutbu’ndaki seyrelme çok daha kötü olabilirdi.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak: Sümeyra Özcan

Editör: TE Bilişim