Med Marine, İzmit Körfezi temizlik çalışmalarını tamamladı

12.01.2017 Tarihinde İzmit Körfezi’nde oluşan petrol kaynaklı ve 5312 sayılı mevzuat kapsamında Seviye 2 evsafında olduğu tespit edilen kirliliğin bertaraf ve rehabilitasyon çalışmaları başarıyla sona erdi. 

Bölgesel Acil Müdahale Planı kapsamında Saha Koordinatörü olarak atanan Kocaeli Liman Başkanı ve bağlı çalışanları tarafından özverili bir şekilde yönetilen müdahale çalışmalarında Med Marine, açık deniz başta olmak üzere etkilenen kıyı tesisleri ve ortak alanlarda müdahale çalışmalarında görevlendirilmişti. Med Marine tarafından kirliliğe süratle müdahale edilmiş, aksi halde çok daha büyüyebilecek bir kirlilik kısa zamanda kontrol altına alınmıştı.  Ayrıca, yapılan hızlı müdahale sayesinde körfez içindeki gemi trafiğinde normal akış kısa sürede sağlanmıştı. 

Yaklaşık dört ay süren çalışma boyunca Med Marine iş yoğunluğuna göre günde 260 kişiyi bulan insan gücü ile çalışmalarına devam etti.  Ayrıca Dilovası, Hereke, Yarımca ve Derince bölgelerinde sızıntıyla mücadele çalışmalarında kullanılmak üzere Med Marine tarafından toplam 13 adet açık deniz römorkörü, 9 adet palamar botu ve iki adet hızlı botu acil müdahale çalışmalarına tahsis edildi.
Müdahaleler sırasında tespit edilen kirlilikten etkilenmiş canlı hayvanlar da şirket tarafından korumaya alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yerel yetkililerine rehabilite edilmek üzere tutanak ile teslim edildi.

Med Marine’in 12 Ocak 2017 tarihinden itibaren yaptığı müdahaleler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

♣    Kıyı tesislerinde tespit edilen kirliliklerin öncelikle yayılmasını önleyecek şekilde hapsedilmesi,
♣    Hapsedilen kirliliklerin deniz vasıtaları ile denizden toplanması,
♣    Yanaşık ve demirde bulunan gemilerin üzerine sirayet eden kirliliklerin temizlenmesi,
♣    Körfez çıkışı yapan tüm gemilerin kirli olup olmadıklarını tekrar kontrol edilmesi ve kirliliğin temizlenmesi,
♣    Sahil kesimine sirayet eden kirliliğin sahil ekiplerince temizliğinin yapılması,
♣    Açık denizde tespit edilen kirliliklere deniz vasıtaları ile müdahale edilmesi,
♣    Hızlı botlar ile kirlilik keşiflerinin yapılması,
♣    Kıyıda kaya aralarına sirayet eden ve konvansiyonel yöntemler ile müdahale edilemeyecek durumda olan petrol atıklarına buhar jeneratörü ile müdahale edilmesi.

Editör: TE Bilişim