Mauritius'tan gelen raporlar, karaya oturmuş dökme yük gemisi Wakashio'dan sızan petrolü ve kıyı şeridi boyunca kontrol altına alarak yayılan çevre felaketini önlemek için insan üstü çabaların sürdüğünü gösteriyor.

’Şu an için durdurulmuş durumda!’’

Şimdiye kadar başarılı olunduysa da durum belirsizliğini koruyor. Mauritius başbakanı, ülkesini en kötü durum senaryosuna hazırlıklı olması için uyardı.

Sızıntı zaten şimdiden Mauritius tarihinin en kötüsü olarak ilk sırada yerini aldı.

Başbakan Pravind Jugnauth’un ofisinden yapılan açıklamaya göre, geminin yarılmış sancak tarafındaki tanklardan denize dökülen petrol akışı şu an için durdurulmuş durumda.

‘’Tahminlere göre 1.000 ila 2.000 ton yakıt hassas tabiata sahip deniz bölgesine sızdı!’’

Tahminler, 1.000 ila 2.000 ton yakıtın gemiden hassas tabiata sahip deniz bölgesine sızmış olduğu yönünde. 25 Temmuz'da karaya oturduğunda, 200.000 DWT dökme yük gemisinde yaklaşık 3.800 ton akaryakıt, 200 ton motorin ve 90 ton makine yağ bulunduğu bildirilmişti.

Gemiden gemiye petrol aktarılırken varilleri helikopterler taşıdı!

Gövdedeki ilk yarık belirtileri 5 Ağustos'ta bildirilmiş ve kısa bir süre sonra sularda petrol sızıntısı görünmeye başlamıştı.

Geminin sahipleri Nagashiki Shipping Company, profesyonel bir müdahale organizasyonu ve kurtarma ekibi ile sözleşme yaptığını açıklamasının ardından, Mauritius ekipleri ve uluslararası uzmanlarla birlikte çalışarak Wakashio ve MT Elise tanker arasında bir hortum bağlantısı kuruldu. İkinci bir tanker olan MT Tresta Star da olay yerinde Wakashio’dan petrol çekerken, helikopterler güvertedeki varillere pompalanan akaryakıt konteynerlerini transfer etmek için konuşlandırıldı.

Yeni çatlaklar mevcut!

İlerlemeye rağmen, başbakan; uzmanların dökme yük gemisinin gövdesinde ek çatlaklar oluştuğunu bildirdikleri konusunda uyardı. Bölgedeki havanın kötüleşme ihtimali nedeniyle başbakan, Wakashio'nun şu ana kadar sağlam olduğuna inanılan en az iki ek yakıt tankında benzer bir durumun yaşanmasının an meselesi olduğundan korktuklarını söyledi. Geminin tanklarında hala 2.000 ton petrol kaldığı tahmin ediliyor.

Gemi sahibi resmi açıklamasında, Wakashio ile olay yerindeki kurtarma römorkörlerinden biri arasında bir çekme halatı bağlandığını söyledi. Olası bir şiddetli hava şartları durumunda römorkörün Wakashio'nun sabit durmasına yardım edebileceğini umuyorlar.

Uluslarası yardımlar, petrol dağıtıcı kimyasallar!

Ayrıca Mauritius'a hem uluslararası kaynaklardan ve çevre gruplarından, hem de petrolü temizlemek için kıyı şeridine akın eden sakinlerden gelmeye devam ediyor.

Fransa'nın savunma bakanı Reuters'e, Mauritius'a hem askeri uçak hem de gemi gönderdiğini söyledi.

Geminin sahibi ayrıca, petrol dağıtıcı kimyasalları suya dağıtmak için Mauritius'tan izin istediklerini açıkladı.

Japonya'da konuşan Nagashiki Shipping, "Mauritius halkından derinden özür diliyoruz. Şirket, çevreyi korumak ve kirliliğin etkilerini azaltmak için elinden geleni yapacaktır" dedi.

Normal rotasından çıktığı iddiaları var!

Suçlamalar, geminin o bölgede karaya oturmasını sert bir şekilde eleştiren çok çeşitli çevre grupları ve bölge sakinlerine yayıldı. Geminin karaya oturma nedenini belirlemeye çalışan bir veri analiz firması olan Windward, Forbes'ta yayınlanan bir analiz için konumlandırma verilerini gözden geçirdi. Veriler, geminin normal kabul edilen 11 knot hızında seyahat ettiğini ancak karaya oturma olayından iki gün önce, yani Mauritius açıklarındaki bölgeye ulaştığı andan itibaren normal nakliye şeritlerinin çok kuzeyinde seyrettiğini bildiriyor.

Kazadan kısa bir süre sonra, Mauritius'taki medyadan, Sahil Güvenlik'in geminin rotasını tespit ettiği ve kazadan birkaç saat önce Wakashio ile temasa geçmeye çalıştığı yönünde haberler de gelmişti.

Bu felaket, ülkenin en önemli gelir kaynağı olan sahillerindeki ekolojiye zarar verecek. Turizm, Mauritius ekonomisine 1.6 trilyon dolarlık bir gelir sağlıyor.

Uzmanlar, tankerin ikiye ayrılması halinde halihazırda kırılgan bir ekosisteme sahip olan Mauritius için yıkıcı olacağını, ayrıca ülke ekonomisini de sarsacağını kaydetti.

Gemideki en az 1000 tonluk yakıt masmavi sulara karışırken yetkililer hummalı bir çalışma ile tankerdeki 500 tonluk yakıtı boşalttı. Gemide 2500 tonluk başka yakıt kaldığını açıklayan Japon şirketin CEO’su Akihiko Ono, “Sebep olduğumuz bu büyük sorun için çok içten ve derinden özür diliyoruz. Bu sorunu çözmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

Mauritius adasındaki bir mercan resifinde karaya oturan ve çevre felaketine yol açan MV Wakashio adlı tankerin  görüntüsü.

Ekiplerin şimdilik sızıntıyı durdurduğu,  ancak en kötüsüne hazırlandıkları belirtilirken tankerin ikiye ayrılma riskinin bulunduğu vurgulanıyor.

Uydudan çekilen görüntüler felaketin büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

Tankeri işleten Japon şirket Mitsui OSK Lines, çözüm için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını açıkladı. Bu kapsamda bölgeye altı kişilik bir uzman ekip gönderildi.

Hint Okyanusu'nun güneybatısındaki Mauritius’da çevre felaketine yol açan MV Wakashio adlı petrol tankerinin çok daha büyük bir ekolojik risk teşkil ettiği açıklandı. Mauritius Başbakanı Pravind Jugnauth, yükünün önemli bir bölümünü sızdıran ancak hâlâ 2 bin 500 ton kadar petrol taşıyan tankerin parçalanma riski bulunduğunu belirtti.

Tankerden şimdiye kadar bin tondan fazla petrol denize sızdı, mercan resifinde ve adanın dünyaca ünlü plajlarında büyük tahribat yarattı.

Editör: TE Bilişim