Kadıköy sahilleri için ürküten deniz kirliliği raporu

Kadıköy’de deniz suyu raporları hiç açıcı değil. Ürkütücü sonuçlara göre; 500 olması gereken koliform bakteri sayısı Kurbağalıdere Köprü’de 32 milyon, Caddebostan Plajı’nda 98 milyon, Kalamış’ta 9 milyar çıktı.

İstanbul’da bunaltıcı sıcaklarla birlikte denize girme sezonu da açıldı.Ancak her sezon olduğu gibi bu yaz da deniz temizliği merak konusu oldu. İstanbullular gönül rahatlığıyla nerede denize girebileceğini araştırıyor. Yeni sezondaki ilk açıklama 16 Haziran’da İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şube Müdürü Hüseyin Özyurt’tan gelmişti. Özyurt’un açıklamasına göre; kentteki 86 plajın tamamı kullanıma uygundu.

Açıklamada deniz suyu analizlerinin anlık olarak www.yuzme.saglik.gov.tr adresinden kontrol edibeleceği de belirtiliyordu. Bu adresteki haritayı incelememiz sonucunda Silivri, Yeşilköy, Beykoz ve Büyükçekmece’de deniz suyunun yüzmek için uygun olmadığını görmüştük. Veriler korkuttu İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü verilerinden 12 gün sonra Kadıköy Belediyesi’nden gelen, Kadıköy’deki 7 ayrı bölgeden örnek alınarak yaptırılan analiz sonuçlarında ise ürkütücü veriler ortaya çıktı. Tahlil sonuçlarına göre 500 olması gereken koliform bakteri sayısı Caddebostan Plajı’nda 98 milyon, Kalamış Marina’da 9 milyar 100 milyon.
kadikoyic.jpg
2015 yılında yaptırılan analizlerde ise, 200 olması gereken koliform kakteri sayısı Kurbağalıdere Köprü’de 40 bin; sınır değeri 500 olması gereken e.coli Kurbağalıdere Köprü’de 260 bin; sınır değeri 100 olması gereken fekal streptokok ise Yoğurtçu Parkı Şifa Çıkmazı’nda 7 bin 500.

‘Denize girilmemeli’

Tahlil sonuçlarını yorumlayan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Vatandaşlarımızı denize girmemeleri konusunda iki yıldır uyarıyoruz. Bu yıl da ne yazık ki değişen bir şey yok. Kadıköy’deki plajların hiçbirinden denize girilmemesi gerekiyor. Koli basili oranı salgın hastalıklara neden olabilecek düzeyde. Dere ıslah çalışmaları bitmediği sürece Kadıköy zehirlenmeye devam edecek. Bu çalışmaların bir an önce bitirilmesini istiyoruz. 1 Temmuz’da 7 ayrı bölgeden yeniden örnekler alınacak. Kontrollerimiz periyodik olarak devam edecek” dedi.
Editör: TE Bilişim