İzmit Körfezi'ne giren gemiler işte böyle denetleniyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin deniz uçağıyla yaptığı denetimlerle 2019 yılında İzmit Körfezi'ni kirleten 13 gemiye 13 milyon lira, 2020 yılında 4 gemiye 3 milyon 751 bin lira ceza kesildi. Uçak, alçak uçuş yaparak gemilere denetimi hissettirirken, yapılan kontroller ve alınan önlemlerle İzmit Körfezi'nin temiz kalması sağlanıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi'ni temiz tutmak amacıyla deniz kontrol uçağıyla havadan denetimlerini sürdürüyor. Deniz uçağı İzmit Körfezi'ni kirleten gemiler ile sanayi kuruluşlarından kaynaklanan kirlilikleri tespit ediyor. Hava şartlarının elverişli olduğu günlerde İzmit Marina'da bulunan alandan kalkan uçak denetimde bulunuyor. Deniz uçağı, gemilere denetimi hissettirebilmek için alçak uçuşlar yapıyor. 2007 yılından bu yana uçakla yapılan denetimler sayesinde körfeze giren gemiler, kurallara uymaya başladı. Deniz uçağının yanı sıra deniz araçlarıyla da denetimler yapılırken, gemilerin atıkları atık alım gemileriyle alınıyor. Denetimler, alınan önlemler, denize dökülen tüm suların kontrol altına alınması sonucu İzmit Körfezi'nin temiz kalması sağlandı.

YILDA 10 BİN GEMİ

İzmit Körfezi'nin gemi hareketi anlamında yoğun bir trafik yaşadığını söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Muhammet Saraç, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin İZAYDAŞ üzerinden körfezin tamamını denetlediği bir uçağı var, bizler de o uçakla denetlemeler yapıyoruz. Kocaeli sınırları içerisindeki bölgelerde düzenli denetlemeler yapılıyor. Bunun yanı sıra zaman zaman da ihbara bağlı olarak da rastgele denetlemeler yapılıyor. Bu bölgede 35 civarında limanımız var. Yılda 10 bin civarında gemi girip çıkıyor bu bölgeye. Bu hareketliliğin denizimize, körfezimize zarar vermemesi için bu denetimler yıllardır yapılıyor. Gemiler buranın kontrol altında olduğunu bildiği için çok fazla cezaya gerek kalmadan kendilerine tanınan kurallar içerisinde çalışıyorlar ve böylece körfez de yavaş yavaş kendine geliyor. Bu anlamda bu uçağın etkinliği ve fonksiyonu çok önemli" dedi.

Editör: TE Bilişim