İZMİT KÖRFEZİ’ NDE OLUŞAN PETROL KAYNAKLI DENİZ KİRLİLİĞİ’ NİN BERTARAF VE REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARINDA SONA YAKLAŞILIYOR

12.01.2017 Tarihinde İzmit Körfezi’ nde oluşan petrol kaynaklı deniz kirliliğinin 5312 sayılı mevzuat kapsamında Seviye 2 evsafında olduğu tespit edilen kirliliğin bertaraf ve rehabilitasyon çalışmalarında sona yaklaşılıyor. Bölgesel Acil Müdahale Komitesi’ nin yönetiminde müdahale çalışmalarına başlanan ve Bölgesel Acil Müdahale Planı kapsamında Saha Koordinatörü olarak atanan Kocaeli Liman Başkanı ve bağlı çalışanları tarafından özverili bir şekilde yönetilen müdahale çalışmalarında Med Marine, Açık Deniz başta olmak üzere etkilenen Kıyı Tesisleri ve Ortak Alanlarda müdahale çalışmalarında görevlendirilmiş ; filosundaki 13 adet açık deniz römorkörü, 9 adet palamar botu ve 250’ nin üzerindeki personelini bertaraf çalışmalarına tahsis etmiş idi. 

Kıyı tesislerinde yanaşık olup kirlilikten etkilenen gemiler tahsis edilen personeller ile kalkış planlamaları geciktirilmeden temizlenmiştir.  

Açık Denizde Dolaşan Kirliliğe hızlı Müdahale edildi

Kirliliğin geç ihbarı nedeni ile açık denizdeki petrol döküntülerine Med Marine tarafından kurulan deniz ekipleri müdahale ederek seyir halindeki ve demirdeki gemilerin menfi etkilenmemesi için gece ve gündüz ara verilmeden çalışılarak dolaşan kirlilik kısa sürede bertaraf edildi ve Körfez içindeki gemi trafiği, dolayısı ile ticaretin normal akışı bu sayede kısa sürede sağlandı. 

Kirli Gemiler Körfez dışına çıkarılmadı !

Yapılan sıkı denetimlere rağmen gözden kaçma ihtimaline karşılık Med Marine acil müdahale ekipleri tarafından tahsis edilen özel bir ekip, körfez çıkışı yapan tüm gemilerin kirli olup olmadıklarını tekrar kontrol ederek sonrasında doğması olası hasar talepleri bertaraf edildi.

MED MARINE Tarafından açık denizde yapılan temizlik çalışmaları: Deniz vasıtaları ile kurulan ikili ekipler sayesinde açık denizde dolaşan kirlilik Sorbent bariyerler ile trollenmek sureti ile toplanmış ve daha sonra bertaraf edilmek üzere toplanmıştır. 

Demurrage’ lar minimize edildi

Açık denizde Med Marine tarafından yapılan bu etkin müdahale ve aynı zamanda aksatılmadan verilen yanaşma / kalkma kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, kirlilikten etkilenen gemilerin olası demurrage ve temizlik hasar taleplerini asgariye indirerek ticaretin rutin akışında ilerlemesi sağlandı. Diğer yandan gerek Kıyı Tesislerinin rıhtımlarında gerekse açıklarında tecrübe edilen kirliliğe, tahsis edilen palamar botları ve kara ekipleri tarafından anında yapılan müdahale, yanaşık durumda bulunan gemilerin vakit kaybetmeden seferlerine devam etmesini sağladı. Bu sayede kıyı tesislerinin de ticari faaliyetleri menfi etkilenmeden sürerek, üçüncü şahıslarca talep edilmesi olası kirlilikten dolayı hizmet verilemeyen süreler ve dolayısı ile bağlantılı hasar talepleri bertaraf edildi.

Ortak Kıyı Alanları

Yalova Hersek ve Karamürsel kıyıları başta olmak üzere Tavşancıl sahillerine sirayet eden ve özellikle Hersek Lagünü olmak üzere sair mesire yerlerini tehdit eden kirlilik, hassasiyet içeren Hersek Lagünü’ nünde öncelikli olmak üzere Med Marine tarafından 200 ün üzerinde tahsis edilen kara temizlik personeli ile anında bertaraf çalışmalarına başlanmış ve bu bölgeden 600 tona yakın kontamine atık toplanarak bertarafa gönderildi. Bu sayede 180 den fazla kuş çeşidi için ev sahipliği yapan Hersek Lagünü habitatı, bu doğa felaketinden hiçbir yara dahi almadan kurtarıldı. Yalova İl Çevre Müdürlüğü yetkililerinin denetimi altında yapılan bu çalışmalar sonrasında, Med Marine tarafından rehabilite edilen alanların çevre ve insan sağlığı için ulusal ve uluslararası boyutta tehdit oluşturmadığı tespit edilerek yetkililere saha tutanak ile teslim edildi.

İnovatif Çalışmalar 

Tavşancıl Kıyılarında suni kayalık sahiline sirayet eden ve denizin etkisi ile üst kaya yüzeylerini dahi ulaşan kirlilik, endişe verici özelliğe haiz olup Med Marine tarafından tahsis edilen özellikli kara ekiplerince kaya yüzeyleri öncelikli olacak şekilde temizlenmekte. Kaya aralarında ise konvansiyonel yöntemler ile müdahale edilemeyecek durumda olan petrol atıklarına yine Med Marine tarafından tahsis edilen buhar jeneratörü ile müdahale edilmekte.
 
Yapılan Steam uygulaması ile Tavşancıl Kayalıklarında tamamen bertarafa doğru ilerleniyor !

Devam eden bu çalışma ile erişilmesi zor kısımlardaki atıklara 200 dereceye yakın buhar zerk edilerek, tüm petrol atıkları eritiliyor ve sheen oil olarak sorbent boomlar ile emdiriliyor. Bu sayede kayalık alanlarda % 100 temizlik elde edilebiliyor.

İzmit Körfezinde temizlik çalışmalarında sona doğru yaklaşılıyor

Acil müdahale komisyonu tarafından 13.01.2017 tarihinde görevlendirilmesini müteakip şimdiye kadar ülkemizde tecrübe edilmiş en ciddi çevre felaketlerinden biri olmaya aday bu hadise, Med Marine’ in ani refleksi ile daha fazla büyümeden atlatılmış, oluş tarihinden çok kısa bir süre içinde açık denizdeki dolaşan kirlilik bertaraf edilerek ticaret normale dönmüş, daha sonrasında ise kıyı tesisi ve ortak alanlardaki özverili çalışmalar ile rehabilitasyon çalışmaları devam etmiştir. Hali hazırda Med Marine tarafından Tavşancıl sahilinde kaya aralarında buhar jeneratörü ile süren rehabilitasyon çalışmalarının ise yaklaşık 1 ay içinde tamamlanması beklenmektedir. 

Editör: TE Bilişim