Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından, Su Ürünleri yaşam alanlarının korunması, terkedilmiş av araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılığı engelleyerek biyolojik ve ekonomik kayıplarının azaltılması amacıyla bir proje başlattı.

Bu projeyle, avcılık için tehlikeli alanların belirlenerek balıkçılarımızın bilgilendirilmesi, belirlenecek lokasyonlarda terkedilen av araçlarının temizlenmesi amacıyla su ürünleri avı sırasında; zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması, kullanım hataları veya benzeri nedenlerle denizlerde kaybolmuş ve terkedilmiş av araçlarının çıkarılması yönelik, ülkemizde ilk defa tamamı kamu kaynağı kullanılarak “Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” 2014 yılında uygulamaya konulmuştur.

Proje bugüne kadar, Adana, Balıkesir, Hatay, İstanbul, İzmir, Mersin, Muğla ve Sinop illerinde yürütülmüş olup; 2016 yılında Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Hatay, Konya, İstanbul, İzmir, Mersin ve Isparta illerinde devam etmiştir. Türkiye’de her yıl yaklaşık bin ila 2 bin kilometre uzunluğunda ağların denizlere terk edildiği ve terk edilen bu av araçlarının bedelinin yaklaşık 13 milyon lira olduğu tahmin edilmektedir.

İlimizde “Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” kapsamında Ege Denizi Çeşme, Urla ve çevresinde balıkçılar ile yapılan görüşmeler neticesinde proje boyunca 0-39 metre arasında belirlenen toplam 48 lokasyonda yaklaşık 120.00 m2 alan taranmış 35.000 m2 ağ ( trol ağı, gırgır ağı, muhtelif ağlar ) çıkarılmıştır. Bu proje, su ürünleri, su ürünleri kaynakları ve balıkçılık faaliyetlerine gelebilecek zararların en aza indirilmesinin yanı sıra denizin temizlenmesi ve çevrenin korunması açısından da son derece yararlı bir uygulamadır.

Terkedilmiş av araçlarının su ürünleri ve kaynaklarına verdiği zararların en aza indirilmesi için balıkçılarımızın riskli alanlarda avcılık yapmamaları, kaybettikleri av araçlarını [email protected] adresine bildirmeleri önem arz etmektedir.

Projenin kamu oyuna tanıtımı ve kapanış töreni Bakanlık Temsilcileri ve İl Müdürü Ahmet GÜLDAL’ın katılımıyla 11.10.2016 tarihinde saat 10:00 da Urla iskelesinde gerçekleştirilecektir Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Editör: TE Bilişim