Avrupa Komisyonu deniz taşımacılığından kaynaklanan CO2 emisyonları ile ilgili ilk yıllık raporu yayınladı.

Rapor, 2018 yılında Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) ile ilgili deniz taşımacılığı faaliyetleri gerçekleştiren 5.000 brüt tonajın üzerindeki tüm gemilerin CO2 emisyonlarını ve enerji verimliliğini analiz etti. 11.600 gemi tarafından rapor edilen emisyonlar, 138 milyon tonun üzerinde CO2 emisyonuna eklendi. Bu da Avrupa Çevre Ajansı'nın sera gazı emisyonu verilerine göre, toplam AB CO2 emisyonlarının % 3,7'lik kısmını oluşturduğu anlamına geliyor.

Bu yıllık rapor, şirketler tarafından, deniz taşımacılığından kaynaklanan CO2 emisyonlarının izlenmesi, raporlanması ve doğrulanması (MRV) yönetmeliği uyarınca, Eylül 2019'a kadar rapor edilen 2018'deki emisyon verilerine dayanmaktadır. CO2 emisyonları ve enerji verimliliğinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için veriler ve rapor her yıl yayınlanacaktır.

Rapor, rapor edilen CO2 emisyonlarının yaklaşık üçte ikisini EEA (Avrupa Ekonomik Alanı) dışındaki bir limana gidiş gelişin oluşturduğunu göstermektedir. EEA içindeki seferler toplam CO2 emisyonlarının sadece % 32'sini oluşturuyor ve EEA (Avrupa Ekonomik Alanı) limanlarındaki gemilerden kaynaklanan emisyonlar toplam emisyonların % 6'sını oluşturuyordu.

Gemi türleri arasında CO2 emisyonları karşılaştırıldığında ise, %30’luk bir pay ile, konteyner gemileri toplam emisyonların en büyük payını oluşturdu.

İzlenen filoların çoğu 2020-2025 döneminde geçerli olacak küresel enerji verimliliği standartlarını karşılamaktadır.

Operasyonel enerji verimliliği açısından, gemilerin büyük çoğunluğu 2008 yılına kıyasla hızlarını düşürdü ( %15 ila 20% arasında).

Düşük hızlarda seyretmek enerji ve yakıt tasarrufu sağlıyor ve CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltıyor.

Her bir geminin CO2 emisyon verileri ve enerji verimliliği bilgileri, Komisyon ve Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı (EMSA) tarafından geliştirilen web tabanlı bir veritabanı olan THETIS-MRV'de kamuya açıktır.

Sistemin şeffaflığı ve raporlanan verilerin detaylı oluşu, piyasa engellerini kaldırmak ve enerji tasarruflu opersyonel davranış ve teknolojilerin satın alımını teşvik etmek için anahtar niteliğindedir.

Editör: TE Bilişim