Deniz severler TURMEPA Gönüllüleri ile birlikte kıyılara akın etti!

Plastik kirliliği tehdidi altında olan deniz yaşamını kurtarmak isteyen deniz gönüllüleri 25 Mayıs’ta kıyılarda buluştu!

“Akdeniz’i Temiz Tutalım” (Clean Up The Med) kampanyası çerçevesinde Türkiye dahil tüm Akdeniz ülkelerindeki çevre odaklı sivil toplum örgütlerinin desteğiyle, kıyılar eş zamanlı olarak temizlendi. Akdeniz’deki deniz kirliliğini gündeme taşıyarak, kirliliğe neden olan faktörlere dikkat çekmeyi amaçlayan projenin Türkiye ayağını, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA üstleniyor. Deniz kirliliği ile mücadele eden ve denizlerimizi yaşatmak için örnek projeler geliştiren TURMEPA, 25-26-27 Mayıs tarihlerinde Türkiye’nin farklı kıyılarında temizlik etkinlikleri gerçekleştiriyor.

Her yıl denizlere 8 milyon ton plastik atılıyor

Bu sene İstanbul, Kırklareli, Antalya, İzmir, Bodrum, Fethiye ve Marmaris kıyılarına uzanan TURMEPA, etkinliğin İstanbul etabını Adalar Belediyesi ile Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği (ADYSK) ve Aktif Balıkadamlar Kulübü Spor Derneği desteğiyle Büyükada’da gerçekleştirdi. Toplanan atıklar TURMEPA tarafından kayıt altına alındıktan sonra Adalar Belediyesi’ne teslim edildi. Etkinlik günü DENTUR, Beşiktaş üzerinden katılımcılara ulaşım desteği sağladı.

Aralarında TURMEPA’nın Deniz Elçileri Toplulukları ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bulunduğu deniz gönüllüleri; 1 saat içinde kıyıdan yaklaşık 260 kg plastik, metal ve ayrıştırılmamış çöp topladı. Gönüllü dalgıçlar da eş zamanlı olarak deniz dibi temizliği yaptı. Toplanan atıklar TURMEPA tarafından kayıt altına alındıktan sonra Adalar Belediyesi’ne teslim edildi. Etkinliğin gerçekleşmesi için DENTUR, Beşiktaş üzerinden katılımcılara ulaşım desteği sağladı.

TURMEPA Çevre ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Şeyda Dağdeviren Hill, toplanan atıklar hakkında katılımcıları bilgilendirdikten sonra şunları söyledi: “100 yıl önce insanlar plastiğin ne olduğunu dahi bilmezken bugün kıyılarımızda rastlanılan çöplerin en az yüzde 75’i plastik. İnsanların plastik tüketiminin en az yüzde 40’ını da tek kullanımlık plastikler oluşturuyor. Bilmemiz gereken nokta şu: Dakikalar içerisinde kullanılıp çöp haline gelen plastiklerin, deniz ortamında 450 yıl kalacağı tahmin ediliyor. Bu da denizlerdeki kirliliği çok daha hayati boyutlara taşıyor. Buna dur demek için tek kullanımlık plastiklerle vedalaşmamız gerekiyor.”

Etkinlik sonrası konuşan Aktif Balıkadamlar Kulübü Spor Derneği dalgıçlarından Kaan Döşdemir ise “Bu yıl da maalesef denizin altında görmek istemediğimiz manzaralarla karşılaştık. Ancak geçtiğimiz yıla göre daha az atık olduğunu ve buna bağlı olarak daha fazla deniz canlısına rastladık. Yapılan bilinçlendirme ve gönüllülük çalışmalarının amacına ulaşmaya başladığını görmek memnuniyet verici.” dedi.

Kampanyanın Ortaya Çıkışı ve Amacı

Clean Up The Med (Akdeniz’i Temiz tutalım) projesi, 1995 yılından beri her yıl İtalyan Çevre Koruma Örgütü Legambiente öncülüğünde, tüm Akdeniz ülkelerindeki çevre STK’larının desteğiyle düzenlenmektedir. Tüm ülkelerde aynı isimle, aynı tarihlerde gerçekleştirilen projenin amacı, Akdeniz’deki deniz kirliliğini gündeme taşımak, kirliliğe neden olan faktörlerin azaltılması ve engellenmesi için kamuoyu oluşturarak deniz kirliliği hakkında farkındalık yaratmaktır.

Neden Akdeniz?

21 ülkenin kıyılarını paylaştığı ve dünya için ekolojik bir miras olarak görülen Akdeniz, dünya denizlerinin yüzde 1’ini oluşturmakta. Kıyılarındaki ülkelerde dünya nüfusunun yüzde 7’si yani toplam 425 milyon kişi yaşayan Akdeniz’de, kıyı şeridinde oturanların sayısı 150 milyonu geçiyor. Ayrıca yılda yaklaşık 200 milyon turist Akdeniz kıyılarında tatilini geçiriyor. Turizm, bölgenin en büyük gelir kaynağı durumunda ve kıyı şeridindeki ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılası’na (GSMH) ortalama yüzde 22 oranında katkıda bulunuyor. Ancak bununla birlikte, her yıl Akdeniz’i ziyaret eden 100 milyon kişinin ürettiği çöplerin yüzde 80’i arıtılmadan denize atılmakta. Aynı zamanda suda yaşayan canlı türlerinin yüzde 7,5’ini barındıran Akdeniz’de, dünyanın başka bölgelerinden çok daha fazla sayıda kıyı ve deniz bitkisi türü ise yok olmuş durumda. Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre ise Akdeniz’deki deniz kabuklularının yüzde 93’ü maksimum değerden daha fazla dışkı bakterisi içeriyor.

Editör: TE Bilişim