Deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından biri olan Mersin sahillerine yuvalamak amacıyla çıkmaya başladığı bildirildi.
Mersin’in Erdemli ilçesindeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, konuyla ilgili bilgi vererek, "Deniz kaplumbağalarının yuva yapmak amacıyla bu yıl sahillerimize ilk çıkışlardan biri 13 Mayıs cuma günü Erdemli’deki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü kumsalında görüldü" dedi.
Kıdeyş, enstitülerinin bulunduğu bölgenin kalan son doğal bölgelerden biri olduğunu da hatırlatarak, "Erdemli ilçesine bağlı Limonlu’da bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü
(ODTÜ-DBE) kampüsü kumsalı Mersin-Silifke arasında en son kalan doğal tabiat alanlarından biri olup her iki deniz kaplumbağasının da, yani sini kaplumbağası Caretta caretta ve yeşil kaplumbağa Chelonia
mydas’ın ürediği nadir kumsallardandır. Geçen sene ODTÜ sahilinde 47’si Caretta ve 13’ü Chelonia olarak toplam 60 çıkış olmuş, bunlardan 23 tanesinde yumurtlama olayı gerçekleşmişti. Bu yuvalardan da her iki türe ait toplam bin 238 deniz kaplumbağası yavrusu çıkarak güvenle denize ulaşmıştı" diye konuştu.
Kaynak: iha