Ardeşen Halk Eğitim Merkezin de yapılan ÇED bilgilendirme toplantısının ardından projeye karşı çıkan vatandaşlar Karadeniz türküleri eşliğinde hep birlikte horon oynayarak protesto ettiler.

Rize’nin Ardeşen ilçesi Yeniyol Köyü açıklarında yapılması planlanan Deniz Kafesli Balık Çiftliği projesi Ardeşen’li vatandaşlar tarafından takalarıyla protesto etmişti.

Ardeşen de şirket tarafından yapılacak olan Deniz Kafesli Balık Çiftliği projesi Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı bölge halkının tepkisi üzerine katılım sağlanamayınca iptal edildi.

Ardeşen Halk Eğitim Merkezin de yapılan ÇED bilgilendirme toplantısını “Denizine Sahip Çık” platformuna üye 28 kuruluş ÇED toplantısının yapılacağı Ardeşen Halk Eğitim Merkezi konferans salonun önünde toplandı ardından toplantıya katılmama kararı alarak kapıda horonlu protesto eylemi gerçekleştirdi.

Vatandaşların ve örgütlerin tepkileri sonrası ÇED toplantısı halkın katılımı sağlanamadığı gerekçesiyle yapılamadı.

“BİRKAÇ FİRMA ZENGİN OLACAK DİYE BİZ DENİZİMİZİ ONLARA VERMEYECEĞİZ”

Toplantı öncesi bir açıklama yapan Ardeşen Kent Konseyi Derneği Başkanı Sevilay Yanılmaz, kıyıya bir kilometre uzaklıkta yapılmak istenen projenin yüzme alanlarını kullanılmaz hale getireceğini savunarak “Projenin yapılması planlanan bölge, kıyı balıkçılığının avlanma yerleri ve avlak başka bir yerleri bulunmuyor. Bu bölge balıkçılığının yok olması anlamına geliyor. Hava alanının yapılması ile birlikte bölgemizin turizm potansiyelinin artması beklenirken yapılmak istenilen bu proje deniz turizmine büyük zarar verecek. Birkaç firma zengin olacak diye biz denizimizi onlara vermeyeceğiz.” dedi.

Konuşmaların ardından STK ve siyasi parti temsilcilerinden bir grup toplantı salonuna girerek toplantının halkın bilgilendirmek istemediği gerekçesiyle yapılmadığının tutanaklara geçmesi istediler.

Hayati Akbaş / Rize

Editör: TE Bilişim