Ççocuklar “Sıfır Atık Mavi” yolculuğuna çıkıyor

TURMEPA’nın 2011 yılından bu yana devam eden ve bugüne kadar yaklaşık 16 bin öğrenciyi ağırlayan Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi, dokuzuncu kez kapılarını açtı.  Sergi ve Eğitim Atölyesi bu yıl Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteğiyle hayata geçirildi.

9. Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi’nde çocuklar “Sıfır Atık Mavi” seferberliğinin bir parçası olarak atıkları azaltma, geri dönüşümün önemi ve bu konuda bireysel sorumluluklarının neler olduğunu öğrenecek. Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteğiyle hayata geçirilen sergi Haziran - Ekim ayları arasında çocukları ağırlayacak.

Her yaz farklı bir temayla yaklaşık 2 bin öğrenciye ev sahipliği yapan TURMEPA Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi, bu yıl “Sıfır Atık Mavi”temasıyla ziyaretçilerinin karşısına çıkıyor. Sergi ve atölye kapsamında bu yaz çocuklar, “21 günde davranışlarını değiştirme”, “bireysel sorumluluklar”, “hızlı tüketim ve sonuçları” ve “deniz kirliliği” konularında bilinçlendirilecek. Çocuklar aldıkları eğitim sonrasında dernek bahçesinde bulunan ve yüzlerce öğrencinin ilgi odağı haline gelen etkileşimli harita panosundaki ikonları tamamlayarak Sıfır Atık oyunu ile geri dönüşen ve dönüşemeyen materyalleri ve atıkları kaynağında ayrıştırmanın önemini eğlenerek öğrenecek, aldıkları bilgileri pekiştirme fırsatı bulacak. Böylece çocuklar, hem Türkiye’nin ilk Sualtı Atık Sergisi’ni ziyaret ederek denizden çıkan nesneleri inceleme imkanı buluyor hem de bu sayede deniz temizliğinin önemini daha iyi kavramış olacak.

Sergi, TURMEPA’nın farklı yıllarda deniz dibi temizliği etkinliklerinde denizden çıkardığı atıklardan oluşuyor. Sergide yer alan ve öğrenim malzemesine dönüştürülen atıklar ise kişisel eşyalar, elektronik eşyalar, mutfak araç gereçleri, şişeler, plastikler vb. maddelerden ibaret.

Çocuklar geleceğine sahip çıkıyor

Uydu görüntüleri dünyada 2 milyar çocuğun, motorlu taşıt salınımları, yoğun fosil yakıt kullanımı, toz ve atık yakma gibi etkenler sonucu Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen asgari hava kalitesi standartlarının altında bulunan bölgelerde yaşadığını ifade ediyor. Oysa çocuk hakları, dünya üzerinde kanunen ve ahlaki olarak tüm çocuklara doğuştan itibaren tanınmıştır. Çocuklar doğuştan itibaren sağlıklı bir çevrede yaşama, eğitim alma, yaşama ve barınma hakkına sahiptir.

TURMEPA 9. Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi ile çocuklar, temel haklarına ve geleceklerine sahip çıkarak, yaşanabilir bir dünya için “Bireysel Sorumluluklarımı Yerine Getiriyorum!” diyorlar.

90 dakika süren ücretsiz etkinliğe 6 - 12 yaş aralığında en az 10, en fazla 40 kişiden oluşan gruplarla hafta içi 10.00 - 11.30 veya 14.30 - 16.00 saatlerinde önceden rezervasyon ile katılmak mümkün. Eğitim talebi için: [email protected]

Editör: TE Bilişim