Boyan Slat, nehirlerdeki plastik atıkları toplayacak bir makine geliştirdi

Dünya nüfusunun kontrol edilemez bir şekilde artması, plastik kullanımının da aynı ölçüde artmasına neden oluyor. Plastik kullanımı arttıkça, su kaynaklarının kirlenme oranı da artıyor. Bunun ceremesini ise en başta okyanustaki canlılar çekiyor.

Araştırmalara göre, geçtiğimiz 70 yılda yaklaşık 9.1 milyar ton plastık üretildi. Dünyadaki toplam plastik atık sayısı ise 7 milyara merdiven dayamış durumda. Tam bu noktada Boyan Slat adındaki Hollandalı genç bir mucitin, okyanusta yüzen plastik atıkları toplayabilecek bir sistem geliştirmek için kurduğu The Ocean Cleanup şirketi çok büyük bir öneme sahip. Bu değerli mücadelesini bir sonraki aşamaya taşıyan Slat, nehirlerdeki plastik atıkları toplayan “Interceptor” adında bir makine tanıttı.

Slat'ın organizasyonu geçmişte yalnızca okyanuslarda yüzen plastik atıklara odaklandığı için eleştirildi. Uzmanlar, plastik şişeler, çantalar, oyuncaklar ve diğer eşyalar da dahil olmak üzere her yıl 9 milyon ton plastik atığın plajlardan, nehirlerden ve derelerden okyanuslara aktığını söylüyor.

Makinelerin üçü, Endonezya, Malezya ve Vietnam'a çoktan konuşlandırıldı. Ayrıca dördüncüsü de Dominik Cumhuriyeti’ne gitmek üzere yola çıktı. Slat, 1000 nehirin okyanuslara dökülen plastiklerin yaklaşık yüzde 80'inden sorumlu olduğuna inandığını ve önümüzdeki beş yıl içinde bu soruna çözüm bulmayı hedeflediğini ifade ediyor.

"Bu kolay olmayacak; ancak bunu yapıp yapamayacağımızı hayal edin" diyen 25 yaşındaki Hollandalı mucit, okyanusları temizlemek için gereken çabayı sarf etmemiz gerektiğini belirtiyor.

Tekneye benzer bir görünüme sahip olan Interceptor, nehirlerde demirlemek üzere tasarlandı. Ağaç gövdeleri kadar büyük atıkları dahi uzaklaştırmak için şekilli bir buruna sahip olan makine, yüzde yüz güneş enerjisi ile çalışıyor.

Makineler şu anda yaklaşık 700 bin euroya (775,600 dolar) mal oluyor; ancak Slat, üretim arttıkça maliyetin düşeceğini söylüyor.

DENİZHABER

Editör: TE Bilişim