Balon Balığı Karadeniz'de

İklim değişikliği nedeniyle Kızıldeniz’den Akdeniz’e göç eden zararlı ve zehirli balon balığının Karadeniz’de de görüldüğü açıklandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr Bayram Öztürk, bu balığa karşı derhal tedbir alınması gerektiğini belirtti.

TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Öztürk, Süveyş Kanalı’ndan Akdeniz’e gelen, ekolojik ve ekonomik zararlara yol açan, bilim insanları tarafından ‘istilacı’ olarak tanımlanan balon balığının Türkiye’deki durumu ve olası yeni tehditleri konusunda açıklamalarda bulundu.

Süveyş Kanalı’ndan Akdeniz’e gelen zararlı balık cinsi sayısının 100’ü geçtiğini belirten Prof. Dr. Bayram Öztürk, “Balon balıkları, Akdeniz’den sonra Ege, Marmara ve bunun ötesinde artık Karadeniz’de. İki sene önce Karadeniz’de balıkların kaydını yaptık. Dolayısıyla bu yabancı türler balon balığı gibi zehirli ve zararlı olan türler Karadeniz’de ne yapacak bunu dikkatle izlememiz gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Öztürk, gelişmelerin sürekli izlenmesi gerektiğini, yabancı türlerin, balıkların yanı sıra omurgasız canlıların; denizanaları, denizkestaneleri ve diğer türlerin ekosisteme, balıkçılara vereceği zarara ilişkin bir an önce ciddi çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

Editör: TE Bilişim