TURMEPA’nın gelenekselleşen Masmavi Deniz Eğitim Kampı’nda her yıl olduğu gibi bu yaz yine çocuklar denizlerimizi korumanın önemini eğlenerek öğrendi. Kamp bu yıl “Sıfır Atık Mavi’ye Söz Ver. Tek Kullanımlık Plastiğe Dur De!” sloganıyla Ayvalık’ta hayat buldu.

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, 2011 yılında Türkiye’nin ilk Deniz Eğitim Kampı’nı hayata geçirdi. Bugüne kadar yaklaşık 800 kişiyle buluşan TURMEPA Masmavi Deniz Eğitim Kampı, bu yıl 15 - 19 Temmuz tarihleri arasında “Sıfır Atık Mavi’ye söz ver. Tek kullanımlık plastiğe dur de!” sloganıyla Ayvalık Belediyesi ev sahipliğinde, Zeytin Çekirdekleri Derneği, Rahmi M. Koç Müzesi, Setur Marinas ve Decathlon’un katkılarıyla gerçekleşti.

TURMEPA Masmavi Deniz Eğitim Kampı’nda bu yıl Ayvalık bölgesinde yaşayan 45 çocuğa üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde denizleri, kıyı alanlarını ve su kaynaklarını korumanın önemi, yok olma tehdidi altındaki kıyıların aslında “Mavi Karbon” emilimi bakımından ne kadar önemli bölgeler olduğu aktarıldı. Kamp sonunda öğrenciler, denizlerin ve çevrenin temiz tutulması konusunda sorumluluklarını öğrendi, Sıfır Atık Mavi sözü verdi ve farkındalığı artmış bireyler haline geldi.

Çoğunlukla denizel konuların işlendiği kamp süresince, deniz ve doğayla iç içe yaşamanın güzelliğini fark eden çocuklar, Ayvalık kıyılarını keşfedip kendi plankton kepçeleri ile yakaladıkları planktonları inceledi. Her gün birbirinden farklı atölyelerle atıkların kaynağında ayrıştırılmasının önemini, kumsaldaki atıkların deniz canlıları ve insan yaşamına etkilerini ve deniz eksosistemini öğrenirken aynı zamanda el becerilerini geliştirme fırsatı yakaladı.

500 kilogramı aşkın atık toplandı

Öğrenciler, kamp kapsamında Ayvalık bölgesinde yaşayan yaklaşık 100 vatandaşın da desteğiyle Pateriça Koyu’ndaki kıyı temizliği etkinliğinde 500 kilogramın üzerinde atık topladı. Böylece denizlerle ilgili öğrendikleri bilgileri pekiştirme fırsatı buldu. Deniz ve çevre temizliğinin önemini yerinde fark etme imkanı yakalayan öğrenciler ve katılımcı vatandaşlar kıyı temizliği etkinliği sonunda Sıfır Atık Mavi sözü verdi.

Yapılan çalışmalarla meraklarını ve yeteneklerini keşfeden öğrenciler kamp süresince spor, sanat ve bilimi de bir arada tanıma şansı buldu. Her sabah güne sporla başlayarak bedenlerini, sanat

atölyeleriyle ruhlarını ve bilimsel öğretilerle zihinlerini çalıştıran öğrenciler, “Kahoot!” interaktif bilgi yarışmasıyla, her gün bir önceki gün öğrendikleri bilgilerle yarıştı.

Masmavi Deniz Eğitim Kampı’nda bu yıl çocuklar ilk defa Küçükköy Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’ni ziyaret ederek, kodlama ve robotik konularında da bilgi sahibi oldu. Tüm bunların yanı sıra çeşitli tanışma-kaynaşma oyunları ile birbirilerini tanıyarak ekip ruhunu kavrayıp, kültür gezileri, yüzme, dalış ve kapanış gösterisi gibi etkinliklerle unutamayacakları bir kamp macerasını deneyimledi. 8. Masmavi Deniz Eğitim Kampı; Zeytin Çekirdekleri Derneği Koro Ekibi’nin müzik dinletisi, kamp katılımcılarının hazırlamış olduğu tiyatro gösterileri ve ödül töreninden oluşan eğlence dolu kapanış programıyla sona erdi.

Editör: TE Bilişim