Brezilya'dan Türkiye'ye söküm işlemleri için getirilen savaş gemisiyle ilgili tartışmalar sürerken yeni bilgiler ortaya çıktı. Öte yandan Bakan Kurum'dan da gemiyle ilgili açıklama geldi.

Asbest, doğada bulunan yeryüzünde görebileceğimiz, temas edebileceğimiz lifli bir yapıda olan mineral bir grubuna verilen bir ad. Endüstride yaygın olarak kullanılıyor. Fakat insan sağlığı için olumsuz etkileri kanıtlanmış durumda. Gelişmiş ülkelerde kullanımı yasak. Türkiye'de de 2010 yılından itibaren asbest kullanımı yasaklanmış durumda. Ancak bu tarihe kadar üretilen asbest kullanıma devam ettiği için hayatımızın her alanında bu maddeye temas etmemiz olası. İnsan sağlığına olumsuz etkileri var. Akciğer zarı üzerinde zar kalınlaşmaları, akciğer zarı arasında iyi huylu su toplanması, akciğer zarı kanseri, akciğer kanseri... 

Sao Paulo gemisinin ikizi Clemenceau, sökümünde760 ton asbestle gündeme gelmişti.

9, 6 TON ASBEST YÜKLÜ

Gemide  900 bin ton asbest olduğu iddia edildi ancak açıklamalar  9,6 ton asbest yükü bulunduğu şeklinde.

Gemi sökümüyle birlikte ortaya çıkan risk aslında uluslararası kriterlere uygun şekilde ambalajlanacak deniyor. Ve bu solunum yoluyla olumsuzluklara neden olduğu için havayla teması kesilerek yapılacak. "Bu şekilde ambajlanan asbest geçici olarak depolanacak, ardından lisanslı araçlarla taşınacak ve çevre lisanlı düzenli depolama tesislerinde gerekli önlemler alınmak şartıyla bertaraf edilecek" şeklinde bilgi veriliyor.

SÖKÜM İÇİN SADECE İKİ ÜLKE VAR

 Bu tarz geminin söküm işlemi uluslararası kurallara uygun şekilde sadece Hindistan ve Türkiye'de yapılıyor.

BAKAN KURUM'DAN AÇIKLAMA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da 900 ton asbest bulunduğu iddia edilen Brezilya gemisi hakkında sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Brezilya’dan İzmir Aliağa’daki gemi söküm tesislerine gelecek olan Brezilya donanmasına ait NAe Sao Paulo adlı gemi uzun bir süredir izin beklemekteydi. Avrupa Birliği (AB) Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü kapsamında uygun bulunarak AB Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri Listesinde bulunan geminin denetim işlemleri uluslararası kuruluşlar tarafından uluslararası hukuka uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. NAe Sao Paulo gemisi için de Basel Sözleşmesi gereğince aynı prosedür işletilmiş; gemide her türlü denetim uluslararası yetkinliğe sahip uzmanlar tarafından yapılmıştır. Ölçümler neticesinde gemide riskli bir durum olmadığı ve ilgili tüm yükümlülüklerin yerine getirildiği belgeleriyle (Notifikasyon Formu, geminin survey raporu, tehlikeli madde envanteri, radyasyon analiz belgesi, gemi söküm planı, gas-free işleminin yapıldığına dair belge, radyolojik açıdan sakınca olmadığına dair resmi yazısı vb) iletilmiş, ardından izin alma işlemi tamamlanmıştır.

İŞÇİLERİN VEBALİNİ KİM ÖDEYECEK

“900 ton değil, 9 ton asbest var” açıklamasını değerlendiren Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez, “Değil 9 ton asbest, 9 kilosu bile masum olamaz” dedi ve gemi sökümü esnasında işçilerin asbest dolayısıyla sağlığını kaybetmesi ihtimaline yönelik  “Orada çalışan işçilerden biri, birkaçı kanser olsa, hayatını kaybetse, kazanılan para o hayatlardan daha mı önemli? Bunun vebalini kim ödeyecek?” dedi.

Editör: CAHİT İSTİKBAL