Danıştay, Cerattepe için verilen ilk ÇED Raporu’nu iptal etti

Danıştay 14’üncü Dairesi, Artvin'de Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'nde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 2013 yılında verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunu iptal eden yerel mahkeme kararını onadı.

Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkii'nde gümüş ve bakır ile birlikte siyanürle altın aranacak maden sahaları için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2012 yılında izin vermesinin ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporu verdi. Bölgede maden faaliyetlerinin önünü açan bu karar sonrası Artvinliler hukuk mücadelesi başlattı. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir araya gelen 283 kişi, ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme geçen yıl Ocak ayında verdiği kararda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu raporunu iptal etti. Şirketin başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Danıştay 14’üncü dairesi, yerel mahkeme kararını onadı. Böylece Cerattepe için verilen ilk ÇED Olumlu raporu iptal edilmiş oldu.



 İKİNCİ ÇED SÜRECİNE KARŞI HUKUK MÜCADELESİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Cerattepe için verdiği ilk ÇED raporunun yerel mahkeme tarafından iptal edildiği dönemde maden şirketi ikinci ÇED raporunu aldı. Yeşil Artvin Derneği, raporun iptali istemiyle geçen yıl Haziran ayında 751 kişi ile Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı. Bölgede yapılan bilirkişi keşfi sonrası ikinci ÇED raporu davası 19 Eylül tarihinde görülecek.


YEŞİL ARTVİN DERNEĞİ: İKİNCİ DAVADA, İLK ÇED İPTAL KARARI’NIN DİKKATE ALINMASINI UMUYORUZ
Yeşil Artvin Derneği’nde, Başkan Nur Neşe Karahan, Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısı ile kararını değerlendiren avukat Bedrettin Kalın, Rize İdare Mahkemesi’nin ÇED iptal kararında Artvin’de madencilik yapılmasının sakıncaları ile maden ve şehir yaşamının bir arada olamayacağına vurgu yapıldığını hatırlattı.  Danıştay’ın da bu kararı onaması ile haklılıklarının bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Kalın, devam eden ikinci ÇED davası ile ilgili şunları söyledi: “Biz yerel mahkemede bu davayı kazandıktan sonra 2015 yılının Haziran ayında firma yeni bir ÇED raporu aldı. Bizde ÇED Olumlu raporunu iptali için 751 kişiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtık. O davanın duruşması 19 Eylül olarak belirlendi. Dolayısıyla o davada elbette ki bu mahkeme kararı önemli bir dayanak olacak. Netice itibariyle aynı bölge için ÇED raporu ile ilgili verilmiş olan bir iptal karardır. Dolayısıyla sonraki alınan ÇED önceki ÇED’e bağlı olarak alınmış bir karardır. Mahkeme Danıştay’ın kesinleşmiş ÇED iptal kararını dikkate alacağını umut ediyoruz.” dedi.


Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Biliyorsunuz ki 2013’de açtığımız bir dava vardı. Hanı hep Cerattepe’yi savunurken ve müdahale sırasındada diyorduk ya; “bizim Danıştay’da bekleyen kazanılmış bir davamız var onun sonucu mutlaka beklenmeli” işte o sonucunu Danıştay onayarak yolladı” dedi. 19 Eylül’de gerçekleşecek ikinci ÇED iptal kararı için aynı sonuç beklediklerini ifade eden Karahan” aynı zamanda geçtiğimiz günlerde gerçekleşen darbe girişimini de kınadı. Bütün darbelere ve 15 Temmuz’da gerçekleşen  darbe girişimine karşı olduklarını söyleyen Karahan, "bu vesileyle geçtiğimiz günlerde yaşanan darbe girişim sırasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan yaralılara da acil şifalar dileyerek, ülkenin bir an önce huzurlu günlere geri dönmesini temenni ediyorum” dedi. 
 Hayati Akbaş- ARTVİN
 
Editör: TE Bilişim