Aliağa’nın Yeni Şakran Mahallesi’nde, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağası ölüsü bulundu.

Yeni Şakran Mahallesi Beşevler Mevkiinde Mustafa Şahin isimli vatandaş sahilde bulunan evin bahçesinde denizde hareketsiz şekilde duran Caretta Caretta türü kaplumbağayı gördü. Kıyıdan 50 metre açıktaki 5-10 yaşlarında olduğu tahmin edilen, 80 santimetre boyundaki, 30 santimetre enindeki Caretta Carettayı alan Mustafa Şahin ölü halde bulunan kablumbağayı kıyıya getirdikten sonra belediye yetkililerine haber verdi.

Ölüm nedeni tespit edilemedi

Olay yerine gelen Aliağa Belediyesi Veteriner Hekimi Mustafa Güçlü 10 kilogram ağırlığındaki deniz kaplumbağasının ölü olduğunu belirledi. Çevre sakinleri Caretta Caretta'yı görmek için sahile akın etti. Yapılan ilk incelemelerde, deniz kaplumbağasında herhangi bir yara veya darp izine rastlanmadı. Ölümünün üzerinden uzun bir süre geçtiğini belirlendi. Bedeninin çürümeye başlamasından dolayı ölüm nedeni tespit edilemeyen kaplumbağa veteriner denetiminde uygun bir yere gömüldü.

Denizdeki ölü Caretta Caretta’yı fark eden mahalle sakini Mustafa Şahin, “Bahçemizden denize doğru baktığımda, denizde hareketsiz bir cismin olduğunu fark ettim. Yanına kadar gittiğimde ölü bir kaplumbağa olduğunu gördüm. Denizde kokuşup, kokusu yayılmasın diye kenara kadar çektim. Daha sonra da Aliağa Belediyesi’ni arayarak veterinerliğe haber verdim” dedi.

Şakran sahillerinde dönem dönem caretta caretta ölümlerine rastlandığını belirten Yeni Şakran Mahalle Muhtarı Metin Yıldız, yetkililerin Caretta Caretta ölümlerine yönelik araştırma yapması gerektiğini vurguladı.

Editör: TE Bilişim