Cennet Torba'da Kirlilik İsyanı 

Bodrum'un cennet köşelerinden Torba Koyu’nda bir haftadır devam eden aşırı deniz kirliliği tatilci ve turizmcileri isyan ettirdi. Torba Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı Asiye Demirel ile Türkiye Yeşiller Partisi Eş Başkanı Bilge Contepe de dahil 300 tatilci, kirliliği protesto eylemi yaptı. Torba’da yılın 6 ayı kalan Sabiha Nart, "İki yıldır denize giremiyoruz, cilt hastalıklarına yakalanıyoruz" dedi.

Restoran işletmecisi Gamze İntepe de, "3 haftadır kimse denize girmiyor. Herkes duş alıp güneşleniyor" diye konuştu. Torba’da yaşayan Bilge Contepe de, 3 gün önce aşırı kirli ve yağ kaplı denizde uçamayan bir martıyı ölmek üzereyken kurtardığını anlatırken, "Koyda karaya 50 metre mesafede demirleyen yatlar, balık çiftlikleri ve kanalizasyon olmaması nedeniyle aşırı kirlilik oluştu. Kimse denize giremiyor" dedi.

Asiye Demirel de Torba’da arıtma tesisi istediklerini, 8 yıl önce boruların döşenmesi dışında bir şey yapılmadığını öne sürerek, şunları söyledi: "Arıtma tesisi yapılmadığı gibi yatların sahilden 50 metre açığa demirleyip günlerce konaklamasına izin verdiler. Denizden, karadan ve adalardan gelen atıklar, pislikler su derinliği, akıntısı ve sirkülasyon olmayan koyu çöplüğe çevirdi."

Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, mavi bayraklı koyların daha çok korunup, sayılarının artması için çaba gösterdikleri sırada Torba’da deniz kirliliğini anlamanın mümkün olmadığını söyledi. Kalkan, "Olayın sorumlularını bulmak için Sahil Güvenlik, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Sağlık Grup Başkanlığı yetkililerini harekete geçirdim. Vatandaş isyan etmekte haklı. Torba koyunu 24 saat denetim altında tutacağız" dedi.

Kaynak:Hürriyet


 

Editör: TE Bilişim