Çarmıh kazaları kılavuz kaptanların yaşamlarını riske atıyor

MAIB'nin yeni bulgularına göre, gemi halatlarının kötü yönetimi ve standart altı kalitesi, deniz kılavuz kaptanlarının hayatlarını riske atıyor.

Haziran ayında yayınlanan MAIB 2021 Yıllık Raporunda ana hatlarıyla belirtilen birçok önemli emniyet  konusu arasında, kalitesiz  çarmıh yönetiminde kayda değer bir artış var.

İngiltere merkezli MAIB (Deniz Kazaları İnceleme Birimi), 2021 yılında standart altı çarmıhlar hakkında 194 rapor aldığını söylüyor. Bunlardan 172'si kılavuz kaptan çarmıhları SOLAS gerekliliklerine uygun olarak donatılmamış ve 22'sinde kullanılan malzemenin uygunsuz olduğu kılavuz tarafından gözlemlenmiştir. Bu nedenle şube şimdi, sorunun gerçek boyutunun daha net ve kapsamlı bir resminin doğru bir şekilde tespit edilebilmesi için bu tür tüm olayların - ne kadar küçük olursa olsun - doğrudan kendilerine bildirilmesini istiyor.

Tehlikeli işlemler

MAIB'nin deniz kazaları müfettişi Bill Evans, “Gemilerin boyutu ve teknolojik karmaşıklığı artmış olabilir, ancak  kılavuz kaptanlar hala temel bir ip  halat merdiven kullanarak hareketli gemilere binip inmek zorunda” diye açıklıyor. “Ve bu transferler tehlikeli operasyonlar olabilir, bu yüzden çarmıhların doğru şekilde düzenlenmesi ve denetlenmesi kesinlikle çok önemlidir".

“Geminin mürettebatı, hala iyi durumda olduğunu doğrulamak için kullanımdan önce ve sonra çarmıh'ı incelemelidir” diye tavsiyede bulunuyor. “Ayrıca, üretici markasını kontrol ederek hala güncel olduğundan emin olmalılar; iyi durumda olduklarından emin olmak için halatlarını kontrol edilmeli; basamakların hasarsız, temiz, eşit aralıklı ve yatay olduğundan emin olmak için kontrol edilmeli; ve herhangi bir hasar belirtisi varsa, ne kadar küçük olursa olsun, çarmıh'ı değiştirmeye hazır olunmalı. Birinin hayatı buna bağlı olabilir."

“Bir kılavuz kaptan çarmıhını doğru bir şekilde donatmak için çarmıhın yan halatlarına takılan bir halat bosası ile gemi güvertesindeki güçlü noktalara sabitlenmesi gerekir. Bildirilen bazı standart altı donanım olayları, asla kullanılmaması gereken demir kilit veya korkulukların kullanıldığını ortaya koyuyor. ”

Korkunç anlar

Basit, uzun halat çarmıh'a güvenmek durumunda olan  bir kılavuz kaptanın karşı karşıya olduğu tehhlike, Umman Sohar Limanı'nda çalışan son derece deneyimli kılavuz kaptan Kaptan Agha Umar Habib'in tecrübesine de yansıyor.

Temmuz 2019'da kaptan teknesinden geceleri dökme yük gemisi MV Opal Fortune'undonatılmış çarmıhına adım attı. Dakikalar sonra çarmıhın ipleri koptu ve kılavuz kaptan denize düştü.

“Sezgim kılavuz kaptan  botu ile gemi arasında ezilmemek için iki kolumu da açmaktı” diye hatırlıyor. "Ama sonra geminin pervanesinin bana doğru geldiğini, yavaşça çalkalandığını gördüm, bu yüzden beni yavaşlatan ve beni altına çeken sırt çantamı çıkarırken ondan kaçmak için olabildiğince hızlı yüzmeye başladım. Artık kılavuz kaptan teknesi arkasını dönmüş karanlıkta beni bulmaya çalışıyordu. Onlara bağırmaya başladım ve şükürler olsun ki beni bulabildiler. Denizdeki o on beş dakika hayatımın en korkunç anıydı. Bundan sonra bana ne olacağından ya da hayatta kalıp kalamayacağımdan emin değildim.”

Sosyal medya farkındalığı

Kılavuz kaptan çarmıhlarının bütünlüğü ve yönetimi ile ilgili endişeler artık sektörde o kadar yaygınlaştı ki, eksiklikleri kaydetmek ve kılavuz kaptan transfer düzenlemelerini geliştirmeye yardımcı olmak için özel bir Facebook sayfası olan #dangerousladders kuruldu.

Deniz kılavuz kaptanı Kaptan Kevin Vallance'ın buluşu olan sosyal medya sitesi son derece popüler ve faydalı olduğunu kanıtladı. Şu anda 4.000'den fazla üyesi var ve Facebook'ta denizcilikle bağlantıları olduğunu gösteren, katılmak için başvuran herkes kabul edilecek.

Vallance, "Bir nakliye şirketinin iki gemisi aynı gün sayfamıza dahil edildi" diyor. “Kıyı yönetimi durumun farkına vardığında, uygunsuzluğu dile getirdiğimiz ve hemen harekete geçmelerine yardımcı olduğumuz için bizimle iletişime geçtiler".

"Klavuz kaptan transferleri sırasında meydana gelen kazaların ve ramak kala olaylarının düzenli bir ritimde meydana gelmeye devam etmekte olduğu üzücü bir gerçektir" diye ekliyor. “Klavuz kaptan çarmıh emniyetine ilişkin araştırmalar, yasal düzenlemelere uygun olmayan kılavuz kaptan transfer düzeneklerinin sayılarının kabul edilemez derecede çok olduğunu ortaya koymaktadır. Rutin gemi operasyonlarının - Temmuz 2012'de güncellenen SOLAS sözleşmesi Kural 23 ve 2011'den itibaren IMO Kararı A 1045 (27) kapsamında düzenlmiştir - kurallarla uyumlu olmadığı gözlenmektedir. Deniz kılavuz kaptanlarının transferinde yer alan tüm personelin düzenlemelerden haberdar olması ve biniş düzenlemelerinin ne zaman yetersiz olduğunu ve bu nedenle amaçlanan amaç ve kılavuz kaptan için emniyetliolmadığını belirleyebilmesi hayati önem taşır.”

(Kaynak: Maritime Professional)

Editör: CAHİT İSTİKBAL