Bittiğinde Dünya’nın en büyük on konteyner limanından birisi olacak olan Kuzey Ege Çandarlı Limanının ihalesinin 24 Mart 2011 tarihinde yapılacağı Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Çandarlı limanının inşası ile ilgili proje gerçek

 Bittiğinde Dünya’nın en büyük on konteyner limanından birisi olacak olan Kuzey Ege Çandarlı Limanının ihalesinin 24 Mart 2011 tarihinde yapılacağı Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.
 
Çandarlı limanının inşası ile ilgili proje gerçek anlamda 1976 yılından beri Ulaştırma Bakanlığı’nın gündemine sıklıkla gelen bir konuydu. Bakanlıklar arasındaki yetki karmaşası, kurumlar arası uyumsuzluklar, iş bilmezlik, vurdumduymazlık, deniz kültüründen ve sevgisinden yoksun olmanın verdiği ilgisizlik, bilgisizlik, denizcilikte kalkınmamızı istemeyen ülkelerin dayatmaları ve baskıları, yeterli finansman kaynağının olmayışı, projenin her aşamasında önüne çıkacak olan bürokrasi canavarının engelleyici ve caydırıcı karakteristiği gibi bunlara benzer daha bir çok sorun nedeniyle inşasına başlanması sürekli ertelenmiştir.
 
Ege’nin ve Akdeniz’in en büyük limanı olma ayrıcalığına sahip olacak ve 20 bin kişiye istihdam sağlayacak olan Çandarlı limanının ciddi anlamdaki yer seçimi ilk defa 1994 yılında yapıldı. Aradan geçen üç yıl sonra da 1997 yılında fizibilite, imar ve ÇED raporu için çalışmalara başlandı. Uzun süren ve zorlu geçen mücadelelerden sonra ÇED raporu 17 Mart 2005 tarihinde alındı. Proje 12 yıl sürüncemede kaldıktan sonra 2009 yılında nihayet yatırım programına alınarak DLH tarafından Devlet Planlama Teşkilatına teslim edildi. Bu büyük projenin içinde bin iki yüz dönümlük arazi de ayrıca tersane alanı olarak ayrıldı.
 
İlk defa Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Çandarlı limanı ihalesinin Ocak 2009 tarihinde yapılacağını açıklamıştı. Nedendir bilemiyoruz ama bu ihale bir türlü gerçekleşmedi veya gerçekleştirilmedi. Daha sonra ihale için ikinci bir tarih olan Ağustos 2009 belirlendi, sonuç yine büyük bir hayal kırıklığı oldu. Doğu – Batı ekseni üzerinde yapılacak transit deniz yük taşımacılında çok önemli staratejik konuma sahip olacak Çandarlı limanının YİD ( Yap, İşlet, Devret ) modeli ile yapılacak olan ihalesinde artık sona yaklaşıldı. İlk etapta bir milyar avroluk yatırıma gereksinim duyulan limanın maliyeti toplam 4,5 milyar doları buluyor.
 
Yunanistan’ın Pire limanına rakip olacak olan Çandarlı limanı, Pire’den dört kat daha büyük kapasiteye sahip nitelikte. Tam kapasite çalıştığında ülke ekonomisine katkısının 150 milyar dolar olması hedeflenen limanın yapım çalışmalarına 2011 yılı içinde başlanacağı belirtilmiştir.
 
Yılda 4 milyon geminin giriş, çıkış yapabileceği Çandarlı Limanının 800 metre uzunluğundaki dalgakıranı ve çevre yol bağlantılarının inşaatının giderleri Devlet tarafından karşılanmıştır. Su derinliği 40 metre olan limana üçüncü kuşak yeni gemiler çok rahatlıkla yanaşabilecektir.
 
Kuzey Ege Çandarlı Liman projesinin gündeme gelişinden günümüze gelinceye kadar geçen 35 yıllık süreç içinde uğradığımız ekonomik kayıpların hangi boyutlarda olduğunu düşünmek bile insanı çok üzüyor. Dilerim bu defa herhangi bir sorun yaşanmaz ve ihale Türkiye’nin çıkarlarının korunacağı şartlarda gerçekleşir.