Çanakkale'ye flamingo göçü 

Kış mevsimiyle birlikte havaların iyice soğumasıyla Kuzey ülkelerinden gelen “Sessiz kuğu”ların ardından, flamingolar da Çanakkale'ye göç etti.

Kente gelen 20 civarındaki flamingo, Geyikli Beldesi İskelesi yakınında oluşan doğal su birikintilerine kondu
.
ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Alparslan,  kente ilk olarak “Sessiz kuğu”ların geldiğini ve Sarıçay bölgesine yuva yaptıklarını söyledi.

Bu kuşların ardından, bir flamingo sürüsünün Geyikli beldesi İskelesi yakınındaki su birikintileri üzerine konduğunu belirten Alparslan, 130 cm boyunda olan flamingoların, daha çok, Afrika, Güneybatı ve Orta Asya, Güney Avrupa, Güney ve Orta Amerika'da görüldüğünü kaydetti.

“Sessiz kuğu”lar üzerine bir araştırma yürüttüklerini ve göç bölgesi haline gelen Çanakkale'de flamingolar için de bir araştırma yapacaklarını ifade eden Alparslan, şöyle konuştu:

“Flamingolar büyük topluluklar halinde, durgun sulara sahip göl, tuz gölü ya da lagünlerde yaşarlar. Diğer hayvan türlerinin az bulunduğu, sıra dışı doğa koşullarının bulunduğu yerlere gelirler. Bulundukları ortamda kuş gruplarının birey sayısı 1 milyonu bulabilir.

Genelde yengeç, karides, artemia gibi eklem bacaklı hayvanları, böcek larvası ve yosun yerler. Aşağı doğru eğik gagası sayesinde, yiyecekleri çok zor ortamlarından dahi çıkarabilirler.”

Alparslan, dünyada 6 türü bulunan flamingoların Anadolu'da “allı turna” olarak bilindiklerini sözlerine ekledi.(aa) 


 

Editör: TE Bilişim