Intercargo, dökme yük filosundaki önemli artışa rağmen son on yılda güvenlik konusunda net bir iyileşme eğilimi olduğunu belirten yıllık "Bulk Carrier Kaza Raporu 2024"'ü yayınladı.

Dönem içerisinde kuru yük gemilerinin sayısı 2013'te yaklaşık 10.400'den bu yılın Ocak ayına kadar yüzde 20 artarak 12.226'ya yükseldi.

Dökme yük filosu dünya tonajının yüzde 40'ından fazlasını temsil ediyor ve küresel taşımacılık işinin tahminen yüzde 55'ini taşıyor.

Artışa rağmen, gemi kayıpları yılda ortalama sadece 2,1 olurken, 10 yıllık dönemde 10.000 dwt'un üzerinde 21 dökme yük gemisinin kayıp olduğu bildirildi.

Bu kayıplar, 2022 yılı boyunca 89 denizcinin trajik bir şekilde hayatını kaybetmesine neden oldu; ancak geçen yıl böyle olmadı: 2023 yılında, bir kuru yük gemisinde yalnızca bir kayıp yaşandı ve herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Çin bayrağı altında seyreden dökme yük gemisi  M/V Yong Xing 56 , 2023 yılında Rusya'da yoğun buz akıntılarıyla çarpışması sonucu hasar görüp battığında kaybolan tek gemiydi. 15 yaşındaki geminin 21 Çinli mürettebatı güvenli bir şekilde tahliye edildi.

Rapor, geçtiğimiz on yılda toplam 1,78 milyon dwt'luk, yani yılda ortalama 177.526 dwt'luk geminin kaybolduğunu gösteriyor.

Kaybedilen dökme yük gemilerinin ortalama yaşı 19,4 yıldı.

Intercargo, yüksek ticaret seviyeleri, sıkışık limanlar, eski filolar ve aşırı hava koşulları gibi faktörler göz önüne alındığında, güvenlik standartlarındaki iyileşme, güvenlik farkındalığı eğitimi, iyileştirilmiş gemi tasarımı, yeni teknolojinin uygulanması ve mevzuata uyumu kapsayan düzenlemeler  önlemlere artan bir odaklanmayı yansıttığının altını çiziyor.

Intercargo Yönetim Kurulu Başkanı Dimitris Fafalios. “Dökme yük gemisinin güvenliği hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. Pek çok trajik can ve mal kaybının yaşandığı 1980'li yılların 'karanlık günleri'nden bu yana çok yol kat ettik. O zamandan bu yana sektörün güvenlik performansı istikrarlı bir şekilde gelişti” dedi.

Kaynak: Maritime Executive

Editör: Nermin İstikbal