Bursa'da bu köye vizeyle giriliyor
 
Bursa'daki orman ve kent merkezi manzaralı Zeyniler Mevkii'ne herkes giremiyor. Bu alana girmek için izin gerekiyor. Kaymakam, içki içilmesi ve kötü niyetli kişilerin bölgeye gelmesi nedeniyle girişe sürgülü kapı yapıldığını söylerken, olay mahkemeye intikal etti.

BURSA’nın Uludağ yamaçlarında bulunan ve kentin kuşbakışı izlendiği Akçağlayan Mahallesi’ne bağlı Zeyniler Mevkii’nde yaşayanlar, otomobille gelip burada içki içilmesini önlemek amacıyla mahalle girişine kulübe ve sürgülü demir kapı yaptırdı. Bölgeye girmek isteyenlere vize uygulayan mahalle sakinleri, yabancıları kılık kıyafetlerine göre değerlendirerek, girişlerine izin veriyor.

Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanında öğretmen Feride’nin görev yaptığı ve bir süre öncesine kadar köy olan Zeyniler, bugünlerde vize uygulamasıyla gündeme geldi. Uludağ yamaçlarında yer alan ve kentin kuşbakışı izlendiği Merkez Yıldırım İlçesi’ne bağlı Akçağlayan Mahallesi’nin Zeyniler Mevkii’nde yaşayanlar, özellikle gece geç saatlerde manzara izlemek için otomobilleriyle gelen yabancıların, içki içmelerini önlemek amacıyla ilginç bir önlem aldı. Mahallenin girişine prefabrik bir kulübe ve sürgülü demir kapı yaptıran vatandaşlar, kapıda dönüşümlü olarak 24 saat nöbet tutmaya başladı.

Yaklaşık 4 aydır süren uygulama ile ilgili bilgi veren Akçağlayan Mahallesi Muhtarı Veli Yalçındağ, “Mahallemiz sınırlarındaki Zeyniler gerçekten çok güzel bir yer. Bursa adeta ayağınızın altında. Bu güzellik zaman zaman olumsuzluklara neden oluyor. Son aylarda manzara seyretmek için gelip burada alkol alan kişi veya kişiler çevreye zarar veriyor. Bu da bizim önlem almamıza neden oldu” dedi.

Böylece, Zeyniler’e otomobille girmek isteyen yabancıların girişte durdurulduğunu söyleyen Muhtar Veli Yalçındağ, “Gelen yabancıların önce kılık kıyafetine, yanındaki insanlara bakıyoruz. İsimlerini ve Zeyniler’de kimi ziyaret edeceklerini soruyoruz. Verdikleri yanıt bizi ikna ederse girişlerine izin veriyoruz” diye konuştu.

Vize uygulamasının ardından bölgede işlenen cinayet, yarama ve fuhuş olaylarının bir anda kesildiğini söyleyen Muhtar Yalçındağ, kendisine bilgi verdikleri Bursa Valisi Şehabettin Harput’dan, “Doğal güzellikleri olan Zeyniler’e gözkulak olun” yanıtını aldıklarını söyledi.

Uygulamalarına tepki gösteren yabancıların da bulunduğunu ve bunlardan bazılarının demir kapıyı kırarak yamaçlardan attıklarını söyleyen Muhtar Veli Yalçındağ, aldıkları tebriklerin önlemlerinin devamında etkili olduğunu sözlerine ekledi.Işıl ARSLAN- Emre KOŞAK/BURSA, (DHA)
 

Editör: TE Bilişim