Arctic Pearl adlı balıkçı gemisi, türünün ilk örneği olarak kabuklu deniz hayvanlarını dipten yavaşça süpürmek üzere  Barents Denizi'ne gidiyor.

Dip balıkçılığında yepyeni bir yöntemin başlangıcı olabilecek yeni teknolojilerle donatılmış ve  kendi türünde dünyanın ilk ve tek balıkçı gemisi olan Arctic Pearl, midye için Barents Denizi'ne gidiyor.

Arctic Pearl, eski bir sismik gemi olup, balıkçı teknesine dönüştürülmüş ve  30 yılı aşkın bir süredir Norveç sularındaki zengin midye birikintilerini toplamasına izin verilen ilk tekne. 

Gemiye tamamen yeni bir deniz dibi hasat makinesi monte edildi. Bu makine, en iyi şekilde, seçici bir su pompası sistemi aracılığıyla deniz yatağından deniz ürünlerini nazikçe ve temassız bir şekilde toplayan bir deniz kabuğu toplayıcı olarak tanımlanabilir. Kabuklar, yüzeye kaldırılmadan önce yanlışlıkla yakalanan ve daha küçük kabukluların ayıklandığı deniz yatağı üzerinde yüzen bir hasat sepetine kaldırılır.

Dünyanın en nazik dipli balıkçı teknesi?

Ava Ocean ve SINTEF tarafından geliştirilen özel teknoloji sayesinde Norveç makamları, midye kabuğu türü için beş yıllık bir test kotası verdi. Bu dönemde Ava Ocean, deniz tabanında bulunan birçok gıda kaynağından, denizdeki savunmasız ekosistemlere zarar vermeden yararlanmanın mümkün olduğunu dünyaya kanıtlamak istiyor.

Günümüzde bentik organizmalar için en yaygın avlanma yöntemi olan taramanın gerçek bir alternatifi yoktur. Dip taraması, çok yıkıcı olan ve Norveç'te ve diğer birkaç ülkede yasaklanan bir balık avlama yöntemi.

Arctic Pearl  aynı zamanda Deniz Araştırmaları Enstitüsü ile işbirliği içinde kabuklu toplayıcının çevre ve fauna üzerindeki etkisini belgelemek için özenli ve dikkatli bir çalışma yapacak.

Ava Ocean CEO'su Øystein Tvedt, "Amaç, deniz ürünlerini yalnızca deniz tabanından verimli bir şekilde seçebilen değil, aynı zamanda içinde yaşadıkları ekosisteme veya zamanla yeni kabukların alınmasına zarar vermeyen bir aracımız olduğunu belgeleyebilmektir. O zaman hem çevresel hem de ekonomik açıdan uzun vadeli sürdürülebilir bir balıkçılık geliştirmenin mümkün olduğunu" söylüyor.

Editör: Nermin İstikbal