Bu balık şifa deposu!

Balığın kafasından çıkan taştan gelen şifa! İdrar yolu ve böbrek taşına karşı tam koruma...

Kötek balığının kafasından çıkan beyaz taşların böbreklere iyi geldiği, insan sağlığına birçok faydasının bulunduğu ve Almanya'ya ihraç edildiği belirtildi.
 
Ege ve Akdeniz'de baharda, Karadeniz'de sonbahar ve kış mevsiminde avlanan kötek balığı, 1.5 m boyunda ve 20 kg ağırlığında, ağ ve oltalarla balıkçılar tarafından sıkça yakalanıyor.
 
Kötek balığının en önemli özelliği balığın kafasının sağ ve sol bölümünde, gözlerinin arka kısmında bulunan beyaz taşlar. Taşlar, balıkçılar tarafından 'minekop', 'eşkina' ve 'mavroşgil' olarak adlandırılıyor.
 
Balıktan elde edilen beyaz taşların insan sağlığına faydalı olduğu, zeytinyağı ve limon içerisinde bekletilip eritilen taşların her sabah çay kaşığı kadar içildiğinde idrar yollarının temizlenmesine ve böbrek taşlarının düşürülmesine yarar sağladığı ifade edildi. Balıkçı Ercan Kutbay, "Taşların sağlığa iyi geldiğini geçen yaz öğrendik. O günden beri taşları biriktirip Bursa'da bir firmaya gönderiyoruz, oradan da Almanya'ya ihraç ediliyor. Bu taşlar sadece kötek balığında çıkıyor" dedi.
 

Editör: TE Bilişim