ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), Alaska açıklarında 8,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Yaklaşık 47 kilometre derinlikte oluşan depremin merkez üssünün, Perryville'in 91 kilometre açığı olduğu belirtildi.

Bölgede seyreden gemiler uyarıldı!

SGS'nin büyüklüğünü 8,2 olarak açıkladığı depremin ardından bölgede seyreden gemilerin telsizlerinde tsunami uyarısı yapıldığı belirtildi. Alaska Tsunami Uyarı Merkezi (NTWC), Sand Point'ten Kodiak'a ve Homer'dan Cordova'ya kadarki kıyı bölgelerinde, Alaska Yarımadası ve Pasifik kıyı bölgeleri için uyarı yayınlarken, Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi (PTWC) de ABD'nin Hawaii eyaleti ve Pasifik'teki Guam ve Kuzey Mariana Adaları için uyarı yayınladı. Yeni Zelanda'daki yetkililer ise kıyı bölgeleri için herhangi bir tehlike olup olmadığını değerlendirdiklerini aktardı. Tsunami uyarısı yapılan bölgelerde siren sesleri yükselirken, tahliyeler başladı.

"1965'ten bu yana meydana gelen en büyük deprem"
Alaska Deprem Merkezi'nden sismolog Michael West, depremin 1965 yılından bu yana Alaska bölgesinde meydana gelen en büyük deprem olduğunu söyledi. Anchorage Acil Durum Yönetimi'nin Anchorage kenti için herhangi bir tehlike olmadığını bildirmesine rağmen kent sakinlerinin cep telefonlarına tsunami uyarısı ile ilgili bildirimler gelmesi paniğe yol açtı.
Alaska, sismik olarak aktif Pasifik Ateş Çemberi'nin parçası olurken, bölgede 1964 yılında meydana gelen 9.2 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide en az 250 kişi hayatını kaybetmişti.

Editör: TE Bilişim