Boğazlar'da Ukrayna krizi trafiği

Ukrayna krizi devam ederken Boğazlar'daki askeri hareketlilik de arttı. ABD Füze Destroyeri USS Donald Cook ve Fransız istihbarat gemisi Dupuy de Lôme dün Karadeniz'e geçti

Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasının ardından Donetsk, Harkiv ve Luhansk kentlerinde de Rusya yanlısı Ukrayna vatandaşlarının Kiev hükümetine karşı ayaklanmasıyla askeri hareketlilik de arttı. Önceki gün Rus Donanması'na ait iki gemi Boğazlar'dan geçerek Akdeniz'e açıldı. ABD Donanması da İspanya açıklarında bulunan füze güdümlü destroyeri USS Donald Cook'u Karadeniz'e yönlendirdi.

Kırım krizinin ardından ABD'nin Karadeniz'e gönderdiği dördüncü gemi olan USS Donald Cook dün sabah 08.00 sıralarında Çanakkale Boğazı'ndan Marmara'ya giriş yaptı. Erken saatlerde Ege Denizi'nden Boğaz'a giren 75 borda numaralı "Donald Cook" isimli gemi, saat 08.08'de Çanakkale önlerine ulaştı. Bir sahil güvenlik botunun eşlik ettiği savaş gemisi, Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'ne ulaştı. 

21 GÜN KALACAK 

USS Donald Cook öğleden sonra da İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e ulaştı. Aegis füze savunma sistemleriyle donatılmış ve Tomahawk füzeleriyle geliştirilmiş olan gemi ABD'nin Karadeniz'e kıyısı olmadığı için, anlaşma gereği 21 gün burada kalabilecek. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov daha önce yaptığı açıklamada Türkiye'yi Montrö Sözleşmesine aykırı olarak ABD savaş gemilerine 3 haftadan fazla kalma imkanı tanıdığı ve sözleşmenin belirlediği tonajlardan daha ağır gemilere izin verdiği için eleştirmişti.

USS Donald Cook'un ardından dün sabah da Fransız Donanması'na ait A759 borda numaralı 101 metre uzunluğundaki "Dupuy de Lome" isimli askeri gemi önce Çanakkale Boğazı'ndan, öğleden sonra da İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e açıldı. Düşman hatlarının ötesinde sinyalleri toplayan Dupuy De Lome elektromanyetik araştırma ve deniz istihbaratı için tasarlandı. 

CENEVRE'DE UKRAYNA ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Ukrayna'daki krizin aşılması amacıyla AB, ABD, Rusya ve Ukrayna, perşembe günü Cenevre'de dörtlü zirve gerçekleştirecek. Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayaklanmaları bastırmak isteyen Kiev hükümetini "tamiri olmayacak" hiçbir şey yapmamaları konusunda uyaran Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin krizin merkezindeki Kırım'da yapılan gizli kamuoyu araştırmaları sonucuna göre yarımadayı Rusya'ya bağlama kararı aldıklarını söyledi. Kiev hükümetiyse, Donetsk ve Lugansk'ta Rusya yanlılarının hükümet binalarını işgal eylemini sonlandırmaları halinde cezalandırılmayacağına dair güvence verdi. 

DAVUTOĞLU: KIRIM'IN İLHAKINI TANIMIYORUZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Japonya'ya bugün yapacağı ziyaret öncesinde Nikkei gazetesine konuştu. Davutoğlu, "Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duymaktadır ve bu nedenle Kırım Yarımadası'nın ilhakını tanımamaktadır" dedi.

Davutoğlu ayrıca, Moldova, Gürcistan ve Azerbaycan'daki etnik çatışmalara atıfta bulunarak, "Transdinyester, Abhazya ve Karabağ gibi ihtilaflar var. Ukrayna krizinin, Karadeniz ve çevre bölgelerde domino etkisi yapmasını istemiyoruz" ifadelerini kullandı. Öte yandan Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye ABD Senatosu'na sunulan ve 1915 olaylarının soykırım olarak tanınması çağrısında bulunan karar tasarısından duyulan rahatsızlığı aktardı. 

Editör: TE Bilişim