Boğaz Köprüsü’nün yerine itiraz var 
 
Tekirdağ- Çanakkale- Balıkesir Otoyol Projesi” kapsamında Sarıçay- Kilitbahir arasına yapılması düşünülen, deniz üzerindeki bölümü 400 metre ve 6 şeritli Çanakkale Köprü projesi ortalığı karıştırdı.

ÇANAKKALE Boğaz Köprüsü’nün, 433 kilometre olan “Tekirdağ-Çanakkale- Balıkesir Otoyol Projesi” ile gelecek yıl ihale edileceği ve Sarıçay-Kilitbahir arasına yapılacağı haberleri tepki çekti. 1984 yılından bu yana değişik hükümetler tarafından defalarca gündeme getirilen ve hayal kırıklığıyla sonuçlanan boğaz köprüsünün Çanakkale halkında inandırıcılığını yitirdiğini söyleyen Mimarlar Odası Çanakkale Şube Başkanı Ünal Ömercioğlu, “Köprünün bir ayağının Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’na yapılması sakıncalı” dedi.

Ömercioğlu geçen aylarda Çanakkale’ye gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, köprünün 2023’te yapılacağını açıkladığını hatırlattı, “Ne değişti de köprü yeniden gündeme geldi. Bakan çıkıp, ‘Ben şuradan kaynak buldum, Çanakkale Köprüsü de bizim otoyol ağı içinde önemli bir geçiştir. Bunu buraya yapmak zorundayız. Düzeltiyorum kendi söylediğimi’ desin ki insanlar inansın” diye konuştu.

İnandırıcılığı kalmadı

Köprü haberlerine 1984’ten bu yana alışkın olduklarını belirten mimar Ömercioğlu, şunları söyledi:

“Projesi hala net olarak bilinmeyen bir köprü geçişinin Çanakkale halkındaki inandırıcılığı ortadan kalkmıştır. Bundan sonra o tip projelerle öne çıkanların, siyasi anlamda Çanakkale halkından yeterli desteği bulabileceklerini zannetmiyorum.”

Anadolu’yı Avrupa’ya bağlayacak ve otoyol geçişini sağlayacak köprüye karşı olmadıklarını vurgulayan Ömercioğlu, “Ancak, köprünün bir ayağının Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’na yapılması planlanıyor. Burası tarihi bakımdan son derece önemli bir yer ve sakıncalı. Köprü, Sarıçay ile Kilitbahir Kalesi arasında olmamalıdır. Bu, Çanakkale’nin turizmini, kültürel dokusunu, ekonomisini çok kötü etkileyecektir. Sarıçay’a yapılması düşünülen diğer ayak ise yakınındaki havaalanına engel teşkil edecektir” dedi.

Meclis kararı var

Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, köprüyle ilgili eskisinden de farklı bir noktada olunmadığını söyledi, şöyle konuştu:

“Bizim köprü konusunda düşüncelerimiz açık ve net. Mecliste oy birliğiyle köprünün yapılabileceği, ama yerinin Sarıçay ile Kilitbahir arasında olmasının uygun olmadığı kararı aldık. Böyle bir projeye destek verilmemesi noktasında bir karar alındı. Çanakkale’deki halkın büyük çoğunluğu da bu şekilde düşünüyor. Dolayısıyla köprü başka bir yere yapılabilir. Onda hiçbir sıkıntı yok. Ama Sarıçay ile Kilitbahir arasında yapılacak bir köprüye karşı olduğumuz konusunda, başkanın düşüncesinin ötesinde belediye meclisinin de oybirliğiyle almış olduğu bir karar var. Biz ona uymak zorundayız.”
 

Editör: TE Bilişim